Στα Χανιά οι 33 μεταλλωρύχοι από τη Χιλή

Με κρητικούς χορούς αλλά και παραδοσιακούς χορούς από την Χιλή έγιναν δεκτοί στα Χανιά οι 24 μεταλλωρύχοι και τα μέλη των οικογενειών τους, που μετά την συγκλονιστική περιπέτεια τους στα έγκατα της γης, βλέπουν όπως οι ίδιοι έλεγαν το φως του κόσμου.

Οι 24, από τους 33, μεταλλωρύχοι, που συγκλόνισαν όλο τον κόσμο με την περιπέτεια τους θα παραμείνουν στα Χανιά για πέντε ημέρες και χθες το βράδυ έγιναν δεκτοί από εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Ένα βιβλίο για το φαράγγι της Σαμαριάς και ψηφιακούς δίσκους με τα αξιοθέατα των Χανίων ήταν αναμνηστικά δώρα που έλαβαν, για να θυμούνται την Κρήτη, ενώ η ΑΝΕΚ που ανέλαβε την μεταφορά τους στην Κρήτη, τους δώρισε από μια τσάντα με αναμνηστικά της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος των μεταλλωρύχων αφού τους ευχαρίστησε όλους για την φιλοξενία είπε: «μας υποσχέθηκαν αυτό το ταξίδι όταν είμαστε σε βάθος 800 μέτρων. Όσο καιρό βρισκόμασταν εκεί, ποτέ δεν χάσαμε το θάρρος μας».

Τρεις από αυτούς, μίλησαν για την περιπέτεια και τις ώρες αγωνίες που έζησαν.

«Με το να είμαστε μεταλλωρύχοι και να μην γνωρίζουμε τον κόσμο, τώρα ευχαριστούμε τον κόσμο που προσευχήθηκε για μας. Πριν το ατύχημα δεν είχαμε βγει ποτέ από τη χώρα μας. Το ότι είμαστε ζωντανοί είναι ευλογία θεού», είπε ο Μάριο Σεπούλδεβα.

«Μας προσκαλούν στα διάφορα μέρη της γης, ως παράδειγμα ζωής. Είμαστε στο βάθος της γης και καταφέραμε να ζήσουμε….Μας έδωσε κουράγιο να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια ο 34ος ανθρακωρύχος που ήταν ο Ιησούς Χριστός», τόνισε, από την πλευρά του, ο Σαμουελ Αβαλός.

«Ποτέ δεν έχασα το κουράγιο μου. Πιστεύαμε ότι κάπου υπάρχει το χέρι του θεού, και ότι θα μας βοηθήσει να βγούμε», δήλωσε ο Ουουσούα.

Οι μεταλλωρύχοι έχουν προσκληθεί στην Ελλάδα από την εταιρεία ΕΛΜΙΝ, ενώ στα Χανιά φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο «cabo spaha».
Πηγή: skai.gr