π.Φιλόθεος Φάρος: Όταν είναι κανείς μέλος της Μαφίας μόνο ένα πράγμα μπορεί να είναι, μαφιόζος

«Όταν είναι κανείς μέλος της Μαφίας μόνο ένα πράγμα μπορεί να είναι... μαφιόζος» . Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο π.Φιλόθεος Φάρος, ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας πολλών βιβλίων, όταν του ζήτησε ο Νίκος Παπαχρήστου να του εξηγήσει αυτό που είχε δηλώσει παλαιότερα, ότι αρνήθηκε να εκλεγεί επίσκοπος γιατί δεν θέλησε να γίνει «ένας κοινός και βλάσφημος απατεώνας»,ρωτώντας τον εάν υπάρχουν βλάσφημοι ιεράρχες. Ο 81 ετών κληρικός δε δίστασε, μάλιστα, να επικρίνει εκείνους του Επισκόπους που θεωρούν πως μέσα από τις «χρυσοκέντητες ταπετσαρίες», (σ.σ. εννοώντας τα άμφια), εμφανίζεται η δόξα του Θεού.

Ερωτηθείς γιατί κάποιοι Ιεράρχες ασχολούνται με τον ερωτισμό του ανθρώπου ο π.Φιλόθεος το συσχετίζει με την αποσιώπηση του αμαρτήματος της πλεονεξίας.

Όταν ένας επίσκοπος φοράει μια πανάκριβη μίτρα πως θα κρύψει το αμάρτημα της πλεονεξίας που διαπράττει, διερωτάται ο π.Φιλόθεος, υποστηρίζοντας ότι μια αμαρτία που σχετίζεται με τον ερωτισμό μπορεί να την κρύψει. Ένας ακόμη λόγος που υπάρχει τόσο ενδιαφέρον για την προσωπική ζωή, εκτιμά ο ψυχοθεραπευτής κληρικός, είναι πως αν κρατάς έναν άνθρωπο από τον ερωτισμό του μπορείς να τον ελέγχεις. «Είναι μια μεγάλη παθολογία» τονίζει ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Αmen.gr, εκτιμά πως οι θρησκευτικοί λειτουργοί ασχολούνται με τον ερωτισμό τον ανθρώπων γιατί έχουν προσωπικό πρόβλημα.

«Πολλές φορές, για να μην μας πάρουν είδηση οι άλλοι, το παίζουμε υπεραυστηροί για να εξασφαλίσουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία» τονίζει και αναφερόμενος στις «προσωπικές» ερωτήσεις που κάνουν ορισμένοι εξομολόγοι απαντά ότι «προσπαθούν να ικανοποιήσουν δικές τους ερωτικές ανάγκες προκαλώντας περιγραφές, είναι μια οφθαλμολαγνεία».

Στη συνέντευξη του ο π.Φιλόθεος Φάρος κάνει και αυστηρή αυτοκριτική. «Άμεμπτοι άνθρωποι δεν υπάρχουν και εγώ δεν είμαι άμεμπτος».

Ο π.Φιλόθεος Φάρος χειμαρρώδης και αποκαλυπτικός, χωρίς να διστάζει να εκφράσει την άποψη του για συμπεριφορές εντός και εκτός Εκκλησίας συζητά για τον Θεό, τον Άνθρωπο, την Εξουσία και την Εκκλησία. «Ο Θεός κατασυκοφαντήθηκε» τονίζει στη συνέντευξή του που είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ποικίλες συζητήσεις.

Δείτε την συνέντευξή στο www.amen.gr

A' μέρος : http://www.amen.gr/index.php?mod=x-video&op=viewv&id=5

B' μέρος: http://www.amen.gr/index.php?mod=x-video&op=viewv&id=6


Πηγή: skai.gr