Κλείσιμο

Πρωτομαγιά με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις

Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα, με συνθήματα κατά του μνημονίου και της λιτότητας.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν από τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος όπου οι ηγεσίες των συνδικαλιστικών σωματείων απηύθυναν ομιλίες στους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στα Προπύλαια.

Το ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το Σύνταγμα και κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. Νωρίτερα αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, τιμώντας τους αγώνες και θυσίες της εργατικής τάξης της χώρας μας για τα δικαιώματα των εργαζομένων και την 1η Μάη, κατέθεσε στεφάνια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και στο Πολυτεχνείο.

Η πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην οδό Πατησίων και κατευθύνθηκε στη Βουλή.

Στον Πειραιά το συλλαλητήριο ξεκίνησε στις 11 η ώρα στην πλατεία Κοραή.

Στη Θεσσαλονίκη έγιναν δυο συγκεντρώσεις, στην πλατεία Αριστοτέλους και στην Εγνατία.

Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

«Η Πρωτομαγιά του 2011, ένα χρόνο μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ της κυβέρνησης και την εγκατάσταση στη χώρα μας ενός μηχανισμού επιβολής αντιλαϊκών, αντικοινωνικών πολιτικών με την ευθύνη της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, βρίσκει τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με τη μαζική ανεργία» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία της 11ης Μαΐου.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας μας σε μια μεγάλη δοκιμασία και με σοβαρά προβλήματα. Η 1η Μάη 2011 αποκτά ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τις κοινωνίες και τους λαούς που υφίστανται τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και μιας ολομέτωπης επίθεσης στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά τους δικαιώματα. Δουλειές, μισθοί, συντάξεις έχουν μπει στην κλίνη του Προκρούστη των περικοπών και των ανατροπών» τονίζει στη διακήρυξή της η ΓΣΕΕ.

Στο μεταξύ, ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα του OΣΕ, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, το Τραμ και ο Προαστιακός.

Το Μετρό θα κινηθεί μέχρι τις 21:00 το βράδυ, μόνο έως το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας, τα τρόλεϊ μέχρι τις 22:00 το βράδυ, ενώ κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία.

Έως τα μεσάνυχτα θα συνεχιστεί η απεργία των ναυτεργατών και έως τη Δευτέρα στις 6 το πρωί των μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού και των εργαζομένων στα ρυμουλκά. Τετράωρη στάση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας από τις 12 το μεσημέρι.
Πηγή: skai.gr