Κλείσιμο

Σε συμπληγάδες πέτρες οι ακτοπλοϊκές εταιρείες

Σε «συμπληγάδες πέτρες» βρίσκονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα από την συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τη μείωση της επιβατικής κίνησης.

Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για νέα προσπάθεια που θα οδηγήσει σε πτώχευση τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, με αφορμή την αύξηση των premiums πετρελαιοειδών (αφορά στην τιμή προμήθειας της εταιρείας πετρελαιοειδών πέρα από τη διεθνή τιμή που πωλείται το πετρέλαιο) από 2,80$ έως 3,60$ τον μετρικό τόνο, μόνο για τον εφοδιασμό πλοίων που εκτελούν πλόες εσωτερικού. 

Μία μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία, χρησιμοποιεί το χρόνο περίπου 300.000 με 400.000 τόνους πετρέλαιο.

Ειδικότερα η ΕΕΝ, τονίζει πως «σήμερα πληροφορήθηκε ότι το μονοπώλιο της κρατικής εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» προσπαθεί να δώσει χαριστική βολή μόνο στην επιβατηγό ναυτιλία εσωτερικού, αφού με το αριθ. 7775/21-3-2011 έγγραφό της γνωστοποιεί την αύξηση των premiums».

«Επειδή το Υπουργείο Οικονομικών για άλλη μία φορά «θα νίψει τα χείρας του» ως νέος Πόντιος Πιλάτος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, εάν ασχοληθεί με το θέμα, θα εκδώσει απόφαση μετά από πενταετία, ενώ παράλληλα η «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» θα δικαιολογηθεί ότι δεν είναι κρατική εταιρεία αλλά ΑΕ, πιστεύουμε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσει ο νησιώτης και περαιτέρω οι εταιρείες πλοιοκτησίας εσωτερικών πλόων με την πτώχευσή τους», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ζητούν να μειωθούν ή να καταργηθούν οι κρατήσεις υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έως και 40%.

Και οι δύο Ενώσεις, αναφέρουν ότι ώς σήμερα δεν έχει προχωρήσει καμία ρύθμιση για τη μείωση ή την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας.
Πηγή: skai.gr