Διαμαντοπούλου: Στόχος η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων

Κανένα τμήμα δεν θα έχει περισσότερους από 25 μαθητές στο δημοτικό εκτός εάν υπάρχει θέμα υποδομών, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια για τις καταργήσεις και συνενώσεις σχολείων, είπε πως στόχος είναι να υπάρχουν σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, με επαρκή αριθμό τμημάτων και μαθητών ώστε να εφαρμόζονται τα νέα προγράμματα.

Σημείωσε πως άλλο ένα κριτήριο είναι η διαχείριση του μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, Όπως είπε η αναλογία είναι ένας εκπαιδευτικός ανά οκτώ μαθητές.

Πρόσθεσε πως για την μετακίνηση των μαθητών μετά τις συνενώσεις υπάρχει προϋπόθεση οι μαθητές να μην ταξιδεύουν πάνω από 20 έως 25 λεπτά και οι μαθητές στα αστικά κέντρα να μην περνούν μεγάλους δρόμους.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο απομακρύνσεων εκπαιδευτικών μετά τις καταργήσεις και συνενώσεις σχολείων λέγοντας ότι ο εκπαιδευτικός όταν καταργείται το σχολείο είναι στη διάθεση του διευθυντή ο οποίος θα τον τοποθετήσει στο νομό που υπάγεται σε αντίστοιχη θέση.

Επισήμανε πως στο εξής οι εκπαιδευτικοί θα καλύψουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες λέγοντας ότι υπήρξαν οργανικές θέσεις σε σχολεία που δεν λειτουργούσαν. Είπε πως ο τρόπος που γίνεται η κατανομή πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και στόχος του υπουργείου είναι να υπηρετήσει τα παιδιά.

Είπε πως στα σχολεία που θα προκύψουν οι εκπαιδευτικοί θα πάνε να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Αντίδραση Άρη Σπηλιωτόπουλου

To υπουργείο Παιδείας πριν πάρει αυτά τα μέτρα θα έπρεπε να μελετήσει το ζήτημα των συγχωνεύσεων με τις τοπικές κοινωνίες είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής ΝΔ Άρης Σπηλιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο μας γυρίζει αρκετές δεκαετίες πίσω.

Είπε μάλιστα ότι «σε μία περίοδο που θα έπρεπε να δίνονται κίνητρα σε πολίτες να μένουν στην περιφέρεια, εμείς, τους βάζουμε ένα ακόμη κίνητρο να εγκαταλείψουν περιφέρεια και να πανε στα αστικά κέντρα».

«Η ΝΔ λέει όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο των συγχωνεύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία λέει πως ενδεχομένως σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι επιβεβλημένες οι συγχωνεύσεις.

Ακόμα σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εξοικονομήσει πόρους και να μην προχωρήσει σε προσλήψεις και ο μοναδικός τρόπος για να το κάνει αυτό είναι να καταργήσει σχολεία.

Τόνισε ότι με το μέτρο αυτό τα παιδιά γίνονται όμηροι των καιρικών συνθηκών και η πολιτεία θα γίνει όμηρος των οδηγών μεταφοράς.

Πηγή: skai.gr