Ημιυπαίθριοι: Σε εκκρεμότητα η νομοθετική ρύθμιση της παράτασης

Την άμεση νομοθετική ρύθμιση, της παράτασης τακτοποίησης των ημιυπαίθριων, ζητούν οι Πολεοδομίες.

Όπως επισημαίνουν, η ανακοινωθείσα παράταση, τυπικά, είναι στον «αέρα», αφού πέραν του δελτίου Τύπου του υπουργείου, δεν υπάρχει καμιά νομιμοποιητική πράξη.

Κι ενώ η Πολιτεία επιδίδεται στην αναζήτηση εσόδων, εκατοντάδες χιλιάδες (εάν όχι εκατομμύρια) ευρώ, εδώ και τρεις, περίπου, μήνες, δεν μπορούν να εισρεύσουν στα Δημόσια Ταμεία.

Πρόκειται για μια άκρως τραγελαφική κατάσταση, όπως αυτές, που συχνά – πυκνά, λαμβάνουν χώρα στον δημόσιο τομέα.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός, ότι ενώ προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε έστω κι ένα ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες (εάν όχι εκατομμύρια) ευρώ, δεν μπορούν να εισρεύσουν στα Δημόσια Ταμεία, λόγω κωδικών.

Κι αυτό, γιατί τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», από 1η του έτους, δεν φρόντισαν να αλλάξουν τους κωδικούς, όπου κατατίθενται τα πρόστιμα και οι εισφορές νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, με βάση το άρθρο 22 του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ).

Έτσι, πέραν της μη είσπραξης βεβαιωμένων εσόδων, χιλιάδες φάκελοι παραμένουν σε εκκρεμότητα, στις Πολεοδομίες, αφού για να κλείσουν, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίσουν βεβαίωση καταβολής των επιβληθέντων προστίμων και εισφορών.

Τώρα, σε ό,τι αφορά την παράταση για τους ημιυπαίθριους, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε μεν, την παράταση, με δελτίο, του Γραφείου Τύπου, δεν προχώρησε, ωστόσο, στην απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι, τυπικώς, τουλάχιστον, η παράταση είναι στον «αέρα» και ανά πάσα στιγμή, ίσως, κάποιος πολίτης «πέσει» σε υπάλληλο Πολεοδομίας, που θα αρνηθεί να παραλάβει τον φάκελο τακτοποίησης, καλυπτόμενος πίσω από το κενό νόμου, που, αυτή την στιγμή, υπάρχει.
Πηγή: Δημήτρης Λάππας