Σταματούν την απεργία πείνας οι μετανάστες της Υπατίας

Ομόφωνα αποδεκτή έκαναν οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας στο κτίριο της Υπατίας τη νέα πρόταση της κυβέρνησης που προβλέπει την υπαγωγή τους σε καθεστώς ανοχής, το οποίο μπορεί να ανανεώνεται ανά εξάμηνο.

Επίσης θα έχουν δικαίωμα στην εργασία και τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδεύουν στις πατρίδες τους για ανθρωπιστικούς λόγους.

Παράλληλα μειώνονται από 12 σε 8 τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα για να μπορούν να καταθέτουν αίτηση νομιμοποίησης .

Οι μετανάστες έκαναν λόγο για μεγάλη νίκη και τόνισαν ότι ο αγώνας τους δικαιώθηκε. Ευχαρίστησαν επίσης την Ελλάδα τους γιατρούς την κοινωνία και την επιτροπή Αλληλεγγύης.

«Η κυβέρνηση δεν παραχώρησε άδεια παραμονής στους μετανάστες απεργούς πείνας της Υπατίας, αλλά ούτε υπόσχεση για άδεια παραμονής», διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης παρεμβαίνοντας στο κεντρικό δελτίο της Τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Ραγκούσης σημείωσε επίσης ότι υπήρξε πλήρης τήρηση της νομιμότητας και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πέτυχε να τελειώσει η απεργία πείνας «με ειρηνικό και αναίμακτο τρόπο».

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, επισήμανε ότι «μέλημά μας ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, με παράλληλη εφαρμογή των νόμων. Προτείναμε λύση ασφάλειας για όλους τους πολίτες, Έλληνες και ξένους, που μεταξύ αλλων περιλαμβάνει την αναστολή απομάκρυνσης, τη δυνατότητα ανανέωσης του καθεστώτος ανοχής, τη δυνατότητα μετακίνησης, τη μείωση των ενσήμων, στην οποία ήδη έχει προχωρήσει το υπουργείο μας, καθώς και ρυθμίσεις για όσους έχουν εκπέσει της νομιμότητας».

Στο μεταξύ, προθεσμία για να δικαστούν την Παρασκευή έλαβαν από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο οι δύο γυναίκες συνοδοί των μεταναστών-απεργών πείνας, που συνελήφθησαν μετά από καταγγελίες του διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του "Ερυθρού Σταυρού".
Πηγή: skai.gr