Σε κρίσιμη καμπή η υπόθεση των μεταναστών

Τρία σημεία περιέχει η τελική πρόταση προς τους απεργούς πείνας, διαφορετικά – όπως σημειώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών – οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με την πρόταση στους απεργούς πείνας παρέχεται καθεστώς ανοχής για 6 μήνες, δυνατότητα αν παραστεί ανάγκη να ταξιδέψουν στην πατρίδα τους για ανθρωπιστικούς λόγους και να επιστρέψουν στη χώρα μας και τέλος αν κάποιοι έχουν εργαστεί για 12 χρόνια στην Ελλάδα, θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση νομιμοποίησης.

Στο μεταξύ σε κρίσιμη παραμένουν οι μετανάστες που διαμένουν στο Μέγαρο Υπατία και οι οποίοι διανύουν την 43η ημέρα απεργίας πείνας. Τρεις ακόμα μετανάστες δέχθηκαν να διακομιστούν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, ανεβάζοντας σε 92 τον αριθμό των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία της Αττικής.

Μήνυση κατά δύο μελών της Επιτροπής

Δύο γυναίκες, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης των μεταναστών του Μεγάρου Υπατία, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο τμήμα Εγκλημάτων κατά της ζωής μετά από μήνυση του διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού Σταυρού» για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης και παράνομη βία. Όπως υποστηρίζει ο διευθυντής, οι γυναίκες παρεμπόδισαν απεργούς πείνας να σιτιστούν, αν και το ζήτησαν.

Από την πλευρά της η εισαγγελία θέτει προ των ευθυνών τους τους γιατρούς που έχουν αναλάβει τη φροντίδα των μεταναστών. Η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, σε έγγραφό της προς τον διευθυντή της Α’ Υγειονομικής Περιφέρειας, Άρη Μουσιώνη αναφέρει: «Ο γιατρός έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει την υγεία και τη ζωή των απεργών πείνας γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει ο ίδιος να θεωρηθεί δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως...Οι γιατροί που επισκέπτονται τους απεργούς πείνας πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή ενέργεια λαμβάνοντας υπόψη τους ότι το έννομο αγαθό της ζωής των ασθενών είναι υπέρτερο έναντι του δικαιώματος αυτοδιάθεσης που έχουν οι απεργοί πείνας.»
Πηγή: skai.gr