Κλείσιμο

Παραιτήθηκαν δύο αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων

Ρήγμα στους κόλπους της παράταξης Καμίνη και τις παραιτήσεις δυο αντιδημάρχων προκάλεσε πρόταση του δημάρχου Αθηναίων να αναστείλουν οι μετανάστες την απεργία πείνας και να ξεκινήσει ο διάλογος με την πολιτεία.

Το θέμα των 300 μεταναστών πείνας, που διανύουν την 28η μέρα της απεργίας τους, ήρθε για τρίτη φορά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων. Κατατέθηκαν δύο προτάσεις και απορρίφθηκαν και οι δύο.

Η μία ήταν του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, που πρότεινε στους απεργούς πείνας να αναστείλουν την απεργία τους, με στόχο την έναρξη διαλόγου με την Πολιτεία, προτείνοντας παράλληλα την μεσολάβηση του δημάρχου και του δήμου για να υπάρξει διέξοδος και θετική έκβαση, με τρόπο ρεαλιστικό και ανθρώπινο.

Η άλλη πρόταση την οποία κατέθεσαν οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της «Ανοιχτής Πόλης», του Γ. Αμυρά και της «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» ήταν να υιοθετηθεί το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης, με το οποίο εκφράζεται η αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας και καλείται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.

Και στα δύο ψηφίσματα η παράταξη Κακλαμάνη ψήφισε λευκό. Η παράταξη του δημάρχου Γιώργου Καμίνη δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, καθώς 6 από τους δημοτικούς της συμβούλους μεταξύ των οποίων και δυο αντιδήμαρχοι (Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Νέλλη Παπαχελά, Ρέα Γαλανάκη, Μαρία Κουβέλη, Φώτης Προβατάς και Άννα Χατζηγιαννάκη) ψήφισαν παρών και η πρόταση απορρίφθηκε με μια ψήφο διαφορά.

Αμέσως μετά ο αντιδήμαρχος οικονομικών Γιώργος Αναγνωστόπουλος έθεσε στη διάθεση του κ. Καμίνη την παραίτηση του, η οποία έγινε δεκτή, ενώ παραιτήθηκε και ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Φώτης Προβατάς.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση μίλησε στους δημοτικούς συμβούλους ένας από τους απεργούς πείνας, ο Ρασίντ Ραφίκ, ζητώντας την συμπαράσταση του δημοτικού συμβουλίου στον αγώνα τους, τονίζοντας ότι «ο αγώνας των απεργών πείνας έχει φθάσει σε οριακό σημείο όσον αφορά στην υγεία τους».

Στο μεταξύ, την αλληλεγγύη τους στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας εξέφρασαν αιρετοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, που επισκέφτηκαν σήμερα, το κτίριο «Υπατία», απευθύνοντας συγχρόνως έκκληση προς την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, καθώς η υγεία πολλών από αυτούς είναι σε οριακό σημείο.
Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις της «Αττικής Συνεργασίας-Όχι στο Μνημόνιο», «Αττική Οικολογική Απάντηση», «Ελεύθερη Αττική», «Λαϊκή Συσπείρωση», «Ανοιχτή Πόλη», «η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές» ένωσαν τις φωνές τους με αιρετούς αντιπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από άλλες περιοχές της Αττικής και του Πειραιά, προκειμένου να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δώσει νομιμοποιητικά έγγραφα στους 300 μετανάστες εργάτες, που διανύουν την 28η μέρα απεργίας πείνας.
Πηγή: skai.gr