Μπουτάρης: «Κωνσταντινούπολη χωρίς Πατριάρχη δεν γίνεται»

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Φανάρι η συνάντηση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Η συνάντηση μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει ν’ αναπτύξει ο δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο οποίος βρίσκεται στην Πόλη με την ιδιότητα του Προέδρου της Αγιορείτικης Εστίας. Σε λίγη ώρα στο Ζωγράφειο Λύκειο ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα εγκαινιάσει έκθεση ζωγραφικής με θέμα το Άγιο Όρος που διοργανώνει η Αγιορείτικη Εστία.

«Χαίρω πάρα πολύ για την συνάντησή μας με τον κ.Μπουτάρη για πρώτη φορά ως δήμαρχο της Θεσσαλονίκης και του ευχόμεθα καλή θητεία για το καλό του λαού της Θεσσαλονίκης. Χαιρόμεθα για τη συνεχιζομένη αγαστή συνεργασία μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Όρους δια της Αγιορετικής Εστίας και όχι μόνον. Και ευχόμεθα αυτό το πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας να συνεχίζεται επί τω κοινώ αγαθώ. Είναι ελληνικό το μετέχειν της πόλεως και είναι χριστιανικόν το διακονείν τους αδελφούς. Στη θητεία σας εύχομαι να συνδυαστούν αυτά προς όφελος της διακονίας και εξυπηρετήσεως των καλώς νοουμένων συμφερόντων του ευσεβούς λαού της Θεσσαλονίκης, εκείθεν και όλης της Ελλάδος και των σχέσεων με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Άγιο Όρος. Είμεθα αισιόδοξοι διότι ξεκινήσατε καλά και η αρχή αυτή δείχνει και την συνέχεια της συνεργασίας και της συμπράξεως» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδεχόμενος τον κ.Μπουτάρη.

Από την πλευρά του ο κ.Μπουτάρης, αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Πόλη και ειδικότερα στο Φανάρι, είπε με εμφατικό τρόπο : «Κωνσταντινούπολη χωρίς Πατριάρχη, δεν γίνεται».

Στο επίκεντρο της ιδιαίτερης συνάντησής τους βρέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση τους ακολούθησε κοινή συνάντηση με τα μέλη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, π.Κύριλλο Ιβηρίτη, π.Νικόδημο Αγιοπαυλίτη και π.Νείλο Σιμονοπετρίτη, τον ειδικό Σύμβουλο της Εστίας Δημήτριο Σαλπιστή καθώς και άλλους συνεργάτες του δημάρχου.

«Ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη και ουσιαστική συνάντηση γιατί θίξαμε πάρα πολλά θέματα τα οποία ενδιαφέρουν τις σχέσεις της πόλης της Θεσσαλονίκης με το Πατριαρχείο. Ένα από αυτά που μπορώ να πω είναι η βούληση του δήμου να ανεγερθεί ένα μνημείο, ένα άγαλμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, που υπήρξε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης, αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. «Η συνάντηση μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει ν’ αναπτύξει ο δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο».  
Πηγή: Νίκος Παπαχρήστου