Η ανεργία απειλεί τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού

Σύμφωνα με την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σε κάθε συνταξιούχο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» αντιστοιχούσαν, το 2008, τέσσερις εργαζόμενοι αλλά το 2060, η αναλογία θα είναι δύο εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο.

Απειλείται το βιώσιμο των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη από το εκρηκτικό κοκτέιλ που συνθέτουν η ανεργία, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, συμπεραίνεται σε έκθεση που ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αποτελεί απάντηση στην “Πράσινη Βίβλο για τα συνταξιοδοτικά συστήματα” που έχει υποβάλλει η Κομισιόν.

Υπερψηφίζοντας, με ψήφους 535 υπέρ έναντι 85 κατά και με 75 αποχές, την έκθεση της Ολλανδέζας ευρωβουλευτού της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρία Όομεν-Ρουίζτεν, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδέχθηκε, επί της ουσίας, ότι η γήρανση του πληθυσμού, η οικονομική κρίση και η ανεργία συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την διατήρηση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ευρωβουλευτές, πλην εκείνων της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς που καταψήφισαν την έκθεση, περιορίσθηκαν στο να αναγνωρίσουν ότι η κύρια ευθύνη για τις συντάξεις βαρύνει αποκλειστικά τα κράτη μέλη τα οποία και κάλεσαν να κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρηθεί το δικαίωμα μιας αξιοπρεπούς σύνταξης σε εκατομμύρια ευρωπαίους.

Οι ευρωβουλευτές, που υπερψήφισαν την έκθεση, έγιναν συνήγοροι, στο αδιέξοδο που αυτή περιγράφει, για το μέλλον των ευρωπαϊκών συντάξεων, σε μία Ευρώπη, που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα γήρανσης, αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής των συνταξιούχων και ανησυχητική μείωση στην συμμετοχή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα. Τα στοιχεία, που περιλαμβάνονται στην έκθεση, δείχνουν ότι, η διασφάλιση βιώσιμων συνταξιοδοτικών συστημάτων, σε μία γηράσκουσα Ευρώπη, θα παραμείνει το ζητούμενο, για αρκετά χρόνια ακόμη. Σε κάθε συνταξιούχο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, αντιστοιχούσαν, το 2008, τέσσερις εργαζόμενοι αλλά το 2060, η αναλογία θα είναι δύο εργαζόμενοι για έναν συνταξιούχο.

Το κόστος της περίθαλψης και συνταξιοδότησης των ηλικιωμένων θα φθάσει το 2060 το 4,75% του Ακαθάριστου Ευρωπαϊκού Προϊόντος ενώ το προσδόκιμο όριο ζωής των ανδρών την ίδια χρονιά θα φθάσει από τα 75 έτη που είναι σήμερα στα 84 και των γυναικών, από τα 82 χρόνια που είναι σήμερα θα φθάσει τα 89 έτη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών πρόκειται μέχρι το 2060 να διπλασιασθούν, φθάνοντας το 53.5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, που καταψήφισε την σχετική έκθεση, εξέφρασε την πληρη αντίθεση της, τόσον στις προτεινόμενες αλλαγές για αυξήσεις στα όρια ηλικίας όσον και στην σύνδεσή τους, με το προσδόκιμο όριο ζωής, για περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών. Ψήφισμα κατά της ‘Πράσινης Βίβλου’ για τις συντάξεις κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Νίκος Χουντής (ΣΥΡΙΖΑ), Ilda Figueiredo (Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας), Patrick Le Hyarick (Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας), Gabriele Zimmer (Αριστερά-Γερμανία), Thomas Handel (Αριστερά-Γερμανία), Katrika Tamara Liotard (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ολλανδίας).

Στο ψήφισμά τους εκφράζεται η πλήρης αντίθεση των ευρωβουλευτών της Αριστεράς με τις προτεινόμενες αλλαγές για αυξήσεις στα όρια ηλικίας και της σύνδεσής τους με το προσδόκιμο όριο ζωής, για περιορισμό των συντάξιμων αποδοχών και για το άνοιγμα των ασφαλιστικών ταμείων στις χρηματαγορές-καζίνο και τους κερδοσκόπους.
Πηγή: skai.gr