Κλείσιμο

Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την επανεισδοχή μεταναστών

Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το κείμενο της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών και δεν ικανοποιεί όλα τα αιτήματα της Αθήνας.

Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε περίπου τέσσερα χρόνια όσον αφορά τους υπηκόους τρίτων χωρών, ενώ για τους Τούρκους μετανάστες θα ισχύει σχεδόν αμέσως.

Ψήφισμα κατά της Ελλάδας για τους πρόσφυγες
Στο μεταξύ, Ψήφισμα κατά της Ελλάδας ενέκρινε την Τετάρτη η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Στο Ψήφισμά της η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναφέρει ότι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία παρουσιάζουν «εξαιρετικά ανησυχητικές καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το Ψήφισμα βασίστηκε στη σχετική έκθεση του Κύπριου Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη.

Τα εννέα αυτά κράτη, σημειώνεται στο Ψήφισμα, παρουσιάζουν συστημικές αρρυθμίες στην απονομή της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως κύριες συνέπειες από τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, αλλά και από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης σ' αυτά τα κράτη, αναφέρονται θάνατοι, κακομεταχείριση από όργανα της τάξης και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, παράνομες και υπερβολικά μεγάλης διάρκειας κρατήσεις και δικαστικές αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται.

Στο Ψήφισμα τονίζεται ότι η επίλυση αυτών των δυσλειτουργιών, σε εθνικό επίπεδο, θα προκαλούσε αισθητή μείωση των προσφυγών που φθάνουν στο ΕΔΑΔ.

Η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γεωργία και η Σερβία, κατονομάζονται, στο Ψήφισμα, ως χώρες που έχουν κι' αυτές παρεμφερή προβλήματα.

Σ' άλλο, ξεχωριστό Ψήφισμα, που εκδόθηκε με βάση την έκθεση του, επίσης, Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή της Γεωργίας, Νταβίντ Νταρχιασβίλι, η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ καταγγέλλει, την κατάφωρη περιφρόνηση των εντολών του ΕΔΑΔ, να μην απελαύνονται αιτούντες άσυλο, πριν την οριστική εκδίκαση των προσφυγών τους στο Δικαστήριο.

Η Συνέλευση εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των αιτήσεων προς το ΕΔΑΔ για τη λήψη προσωρινών μέτρων, που να απαγορεύουν την απέλαση αιτούντων άσυλο, με βάση τη Συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ", μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Ελλάδος και του Βελγίου, στην οποία σημειώνεται ότι δεν είναι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ασφαλή για την υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο.
Πηγή: skai.gr