Κλείσιμο

Άρνηση πρυτάνεων για ακαδημαϊκό ταξίδι στις ΗΠΑ

Λίγους μήνες μετά το ταξίδι της υπουργού Παιδείας στις ΗΠΑ και στη Silicon Valley, στο οποίο συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας μεταξύ Αμερικανικών και Ελληνικών πανεπιστήμιων, ο Έλληνας πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, αξιοποιώντας το πρόσφορο έδαφος που είχε δημιουργηθεί, προσκάλεσε τους Έλληνες πρυτάνεις να έρθουν σε επαφή με τον ακαδημαϊκό κόσμο της Αμερικής.

Ωστόσο, η σπουδαία αυτή πρωτοβουλία επισκιάστηκε από την άρνηση των μισών πρυτανικών αρχών της χώρα μας να προσέλθουν στη προγραμματισμένη συνάντηση στην Ουάσιγκτον. Επίσημη δικαιολογία των πρυτανικών αρχών που απουσίασαν, ήταν ο φόρτος εργασίας των ημερών. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι προτίμησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις προτάσεις της υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

«Το πανεπιστήμιο τελούσε υπό κατάληψη...Καταλαβαίνετε ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες ο πρύτανης δεν μπορεί να λείπει από το πανεπιστήμιο και να συζητά σε μια ξένη χώρα όσο δελεαστικό και αν είναι ένα τέτοιο ταξίδι», δήλωσε στο στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Από την άλλη πλευρά την πλήρη ικανοποίηση τους εξέφρασαν τα 10 πανεπιστήμια που τελικά ταξίδεψαν μέχρι την Ουάσιγκτον, με τους πρυτάνεις να επιστρέφουν γεμάτοι εμπειρίες και νέες προτάσεις συνεργασιών.

«Αυτή η αντίληψη που αποκτάς όταν μιλάς με άλλους πανεπιστημιακούς σε ιδρύματα άλλων χωρών οπωσδήποτε σε κάνει σοφότερο...Όλοι οι Έλληνες φύγαμε σοφότεροι βλέποντας ιδιομορφίες και λύσεις που έχουν δώσει στα προβλήματά τους. Σε μας έγκειται να βρούμε λύσεις στο δικό μας το πρόβλημα στην Ελλάδα, ακούγοντας απόψεις από Ευρώπη και βλέποντας τις ιδιορρυθμίες των Ελληνικών πανεπιστημίων», τόνισε ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γρηγόρης Πραστάκος.

Στη διήμερη συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις προοπτικές προώθησης από κοινού έρευνας, την οργάνωση των πανεπιστημίων, τη λειτουργικότητά και τη καινοτομία. Σε πρώτη μοίρα μπήκε η δυνατότητα ανταλλαγής φοιτητών, ενώ τέθηκαν και θέματα μεταδιδακτορικών υποτροφιών.

Τέλος, οι συζητήσεις των καθηγητών των δύο χωρών επικεντρώθηκαν και στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας με το νέο νόμο πλαίσιο.

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Πανεπιστήμιο Αθήνας
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Πολυτεχνείο Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος