«Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια προετοιμαζόταν εδώ και καιρό»

«Η επίθεση στην Αλεξάνδρεια προετοιμαζόταν εδώ και καιρό» κατήγγειλε το Σάββατο στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρόεδρος του Κοπτορθοδόξου πνευματικού κέντρου Αθηνών Σάμι Ριάντ.

«Πάρα πολλά χρόνια υπάρχει η θρησκευτική βία στην Αίγυπτο, η επίθεση στην Αλεξάνδρεια προετοιμαζόταν εδώ και πολύ καιρό. Έβγαιναν εδώ και μήνες από τα τζαμιά και έβριζαν τους κόπτες αποκαλώντας τους ‘άθεους’» τόνισε.

Ο κ. Ριάντ διευκρίνισε ότι δεν το σύνολο των μουσουλμάνων δεν τρέφει εχθρικά συναισθήματα για τους Κόπτες, ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχει και ένα υπέδαφος γι’ αυτό που συνέβη στην Αίγυπτο: «Ο κόπτης δεν μπορεί να ιδρύσει εκκλησία, δεν υπάρχει στο σύστημα εκπαίδευσης η ιστορία των Κοπτών» σημείωσε.

Πολλοί Αιγύπτιοι πήγαν μετανάστες στις αραβικές χώρες, και ειδικά στη Σαουδική Αραβία, και μεταβλήθηκαν σε φονταμενταλιστές αλλάζοντας απόψεις και ντύσιμο επισήμανε.

«Η βία είναι μονόπλευρη και εκφράζεται μόνο από τους φανατικούς μουσουλμάνους κάτω από το βλέμμα της αστυνομίας και της πολιτικής αρχής» δήλωσε ακόμη ο επικεφαλής του Κοπτορθοδόξου πνευματικού κέντρου Αθηνών.

Όπως τόνισε περίπου 15 εκατ. Κόπτες ζουν σήμερα στην Αίγυπτο, αλλά οι αιγυπτιακές αρχές προσπαθούν να μειώσουν το νούμερο, ενώ στην Ελλάδα διαβιούν 15.000 Κόπτες.
Πηγή: skai.gr