«Κοινά ευρωπαϊκά σύνορα ο Έβρος» δηλώνει το Παρίσι

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα, ζητεί ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα λαθρομετανάστευσης στη μεθόριο του Έβρου.

Καλεί δε την ΕΕ να συζητήσει την πρόταση της Ελλάδας για τον «φράχτη» στον Έβρο. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα σύνορα αυτά είναι τα δικά μας, κοινά σύνορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βοκιέ.

Ο γάλλος υπουργός, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche zeitung σημειώνει ότι από τη συγκεκριμένη μεθόριο Ελλάδας και Τουρκίας διέρχεται το 70% των λαθρομεταναστών στην Ευρώπη.

«Αυτό είναι για την Αθήνα εξαιρετικά δύσκολο. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει», λέει ο κ. Βοκιέ και τονίζει ότι "όταν η Ελλάδα προτείνει ένα φράχτη... αυτό πρέπει να συζητηθεί».

«Μέχρι και το 2009 δεν υπήρχε καμία οργάνωση για τη φύλαξη των συνόρων, κάναμε σπασμωδικές κινήσεις» τόνισε στο μεταξύ την Παρασκευή στο ΣΚΑΪ και την «Πρώτη Γραμμή» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

«Μέχρι πριν ένα έτος η διαχείριση των λαθρομεταναστών απασχολούσε τις δυνάμεις μας σε μεγάλο βαθμό, δεν υπήρχε το θέμα της αποτροπής» σημείωσε.

Ο κ. Χαρέλας υπογράμμισε δε ότι σήμερα στον Έβρο υπάρχουν 400 μόλις συνοριοφύλακες. «Χρειάζεται ενίσχυση, εξοπλισμός, οργάνωση, εκπαίδευση» τόνισε.
Πηγή: skai.gr