Κλείσιμο

Οι Ατάκες της δεκαετίας

Η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα κλείνει αφήνοντας έναν μεγάλο, ελληνικό και διεθνή, πλούτο φράσεων- σταθμών τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή πολιτική και κοινωνική ζωή.

Στην πορεία για την συγκέντρωση των φράσεων αυτών, είδαμε ότι, συνήθως υποπίπτουν στο "ατόπημα" τέτοιων φράσεων τα ίδια πρόσωπα και με παρόμοιο τρόπο. Δεν αντισταθήκαμε στον πειρασμό να σας θυμίσουμε περισσότερα.

ΟΙ ΑΤΑΚΕΣ

1. "Ο Στρατηγός Άνεμος". Ο μοναδικός σαμουράι της ελληνικής πολιτικής έδωσε πολύ ψωμί στις σατιρικές εκπομπές με την περίφημη "γράνα" και τα "δικά μας παιδιά", αλλά καμμία από τις φράσεις του δεν μπήκε τόσο ψηλά στο Πάνθεον της ιστορικής ατάκας, όσο ο "στρατηγός Άνεμος". Με αυτήν άλλωστε, έκανε και υπουργικό χαρακίρι.

2. "Σεμνά και Ταπεινά". Σε αντίθεση με τον πριν και τον μετά, ο Κώστας Καραμανλής δεν έπεφτε συχνά σε λάθη και δε μας συνήθισε σε σαρδάμ. Ωστόσο, οι λεονταρισμοί του, τύπου "Νταβατζήδες" με σουβλάκι στο Μπαϊρακτάρη, και, βεβαίως, η φράση "σεμνά και ταπεινά" πέρασαν και στην καθημερινή γλώσσα μας και στην ιστορία.

3. "Ο γιός του ταχυδρόμου". Στο δρόμο που χάραξε ο "γιός του αγωγιάτη" Δημήτρης Τσοβόλας, ο κάποτε παντοδύναμος στο Μαξίμου, Θοδωρής Ρουσόπουλος, κατέφυγε στην καταγωγή του για να εξηγήσει γιατί η κακούργα κοινωνία έβαλλε εναντίον του.

4. "Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό". Δεν το είπε έτσι ο Γ,. Βουλγαράκης. Απλώς, επετέθη στην Μαρία Χούκλη, αναρωτούμενος: "Ισχυρίζεσθε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο;". Όμως η φράση πέρασε στην καθημερινότητα ως "ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό". Και με αυτή τη μορφή καταβρόχθισε τον, αδύνατο στα ηθικά και καλό στα νομικά, υπουργό.

5. "Δίνουμε όλοι το Παρών την Κυριακή στις κάλτσες!". Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι από τους βασιλείς του σαρδάμ. Μόνο το ντημπέιτ του με τον Κώστα Καραμανλή έδωσε ψωμί σε σειρά σατιρικών εκπομπών. "Καλή την προθέσει", "για πάση χρήση", "Όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ελληνίδες…", "αντί να δει πώς θα αναπτυχθεί η ανάπτυξη", λίγες από τις φράσεις που προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των σαρδάμ και των ασυνταξιών του Γιώργου Παπανδρέου. Όμως, οι "κάλτσες" που του επεφύλαξαν την εκλογική νίκη, ακόμη παραμένουν παπανδρεϊκή σταθερά και φράση που όλοι αναγνωρίζουν από ποιόν ειπώθηκε.

6. "Το μακέτο". Ο ασυναγώνιστος και αγαπημένος της βασίλισσας της ατάκας - καρατσεκαρισμένο αυτό-, Μαλβίνας Κάραλη, ο Κώστας Σημίτης, άνοιξε το χορό των πρωθυπουργικών σαρδάμ και έδωσε νέα πχιότητα στην διασκέδασή μας. Το περίφημο "we have elections" στο Μπλερ (και η κορυφαία του διακωμώδηση από την Ελληνοφρένεια), αλλά και τα "ένα τέτοιο έργο κοστίζει τέσσερα χιλιόμετρα", "ο σύνολος του προϋπολογισμού", τα "χαραστηρικτικά" και η "δικρατορία", όλα έσβησαν μπρος στην κορυφαία πρωθυπουργική του απορία: "είναι μακέτο τούτο το έργο;". Δεν ήταν μακέτο, ομολογουμένως.

7. "Τώρα αγοράζουμε". Η φράση μπορεί να ειπώθηκε ή να μην ειπώθηκε έτσι, αλλά έτσι πέρασε στην κοινή συνείδηση και σημάδεψε την πολιτική καριέρα του Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος θεωρήθηκε/ κατηγορήθηκε ότι προέτρεψε τους έλληνες να παίξουν στο χρηματιστήριο, ακόμη και δανειζόμενοι.

8. "Εγώ, ως αυριανός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ, τους συγχωρώ". Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ανήκει στους συνήθεις υπόπτους της θανατηφόρας ατάκας. Όμως, η φράση αυτή του στοίχισε την ηγεσία στην οποία αλαζονικά αναφέρθηκε και επισκίασε ότι άλλο έχει πει στην πολιτική του καριέρα. Εξ αυτού, κάποιοι ακόμη τον ονομάζουν "ο κύριος εγώ".

9. "Δε γ...σαι πρωί πρωί". Ο γνωστός για την αβροφροσύνη του και τους λεπτούς του τρόπους αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και αυτοκράτορας της ατάκας, Θεόδωρος Πάγκαλος, δίνει ευχή και κατάρα σε δημοσιογράφο, προσερχόμενος στο Ναό της Δημοκρατίας.

10. "Σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας, Νίκο Ευαγγελάτο;". Και οι δημοσιογράφοι έχουν το μερίδιό τους σε "φονικές ατάκες", πολιτικές και μη. Πιστεύουμε πως επάξια εκπροσωπεί τις δικές τους μπαλαφάρες η περίφημη ατάκα του μπλουζίστα συναδέλφου Νίκου Τσιαμτσίκα, που ήδη χρησιμοποιείται ως παροιμία. 

ΑΤΑΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΥΣ - ΣΙΛΒΙΟ

Οι θανατηφόρες ατάκτες πολιτικών δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Για να είμαστε ακριβείς, κανείς έλληνας πολιτικός δεν άγγιξε καν τα ύψη ανοησίας, προσβολής και χυδαιότητας που άγγιξαν ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Υπενθυμίζουμε τις σημαντικότερες στιγμές αυτών των δύο κορυφαίων γκαφατζήδων της διεθνούς πολιτικής του 21ου αιώνα.

Τζωρτζ Μπους

"Ξοδεύουμε πολύ χρόνο μιλώντας για την Αφρική και έτσι πρέπει. Η Αφρική είναι ένα έθνος που υποφέρει από απίστευτη αρρώστεια".

"Οι ίδιοι τύποι που βομβαρδίζουν αθώους ανθρώπους στο Ιράκ είναι και αυτοί που μας επετέθησαν την 11η Σεπτεμβρίου".
"Έχετε κι εσείς μαύρους;" - απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βραζιλίας Φερνάντο Καρντόζο.

"Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη δουλειά μου, είναι να συνδέσω το Ιράκ με τον Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας".

"Ξέρω πως, άνθρωποι και ψάρια μπορούμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά".
"Άκουσα κάποιον να λέει, πού είναι ο Μαντέλα; Λοιπόν ο Μαντέλα είναι νεκρός γιατί ο Σαντάμ Χουσεΐν σκότωσε όλους τους Μαντέλα".

"H Κοντολίζα πρέπει να πιέσει τη Συρία να σταματήσει τα σκατά της Χεζμπολάχ".


Σίλβιο Μπερλουσκόνι

"Ωραίος, νέος και Ηλιοκαμμένος" - πρώτο σχόλιο- χαρακτηρισμός για το Μπάρακ Ομπάμα, μετα την εκλογή του.

"Χρησιμοποίησα όλες τις τεχνικές στο καμάκι, που είχα καιρό να χρησιμοποιήσω" - για την πειθώ που άσκησε στη φιλανδή πρωθυπουργό Τάρια Χαλόνεν.

"Οι σημερινές τους κατοικίες είναι προσωρινές. Αλλά πρέπει να το δουν σαν ένα Σαββατοκύριακο σε κάμπινγκ" - μετά τον καταστροφικό θυμό στην Ακίλα.

"Είμαι ο Ιησούς Χριστός της πολιτικής. Θυσιάζομαι για όλους".

"Διαβάστε τη μαύρη βίβλο του κομμουνισμού και θα ανακαλύψετε ότι στην Κίνα του Μάο, δεν έτρωγαν παιδιά, αλλά τα έβραζαν και τα κάνανε λίπασμα".

"Με λένε νάνο, αλλά είμαι ψηλότερος από τον Σαρκοζί και τον Πούτιν".

"Κυρίες μου, έχω μια αποστολή για σας την ημέρα των εκλογών: Μαγειρέψτε! Γλυκά και εξαιρετικά πράγματα, παρακαλώ! Μετά φέρτε τα στο εκλογικό κέντρο να εξεταστούν".

Πηγή: Λαμπρινή Χ. Θωμά