Συγκέντρωση στο ΥΠΟΙΚ για την ΑΣΠΙΣ

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στην Καραγιώργη Σερβίας πραγματοποιείται το μεσημέρι, από την επιτροπή αγώνα διαμεσολαβούντων της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια.

Ο Νίκος Κεχαγιάογλου, σημείωσε την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ, ότι η επιτροπή έδωσε στην κυβέρνηση χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα και δεν λαμβάνεται καμία απόφαση.

Τόνισε ότι η επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις προς το γραφείο του υπουργού και ακόμα περιμένουν κάποια ουσιαστική κίνηση.

Από την πλευρά της, η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ, με νέα επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, ζητά την άμεση παρέμβασή του ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πρωτοφανή αυτή ταλαιπωρία και ανασφάλεια των θιγόμενων καταναλωτών. Ειδικότερα ζητεί:

• Να οριστούν λεπτομερώς οι αρμοδιότητες του επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής για να ανταπεξέλθει με αποτελεσματικότητα στον δυσχερή του ρόλο.
• Να προσδιοριστεί τι ακριβώς καλύπτει η εγγύηση του Δημοσίου καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα παραμένει στη σχετική νομοθετική διάταξη ασαφές και να προχωρήσει στην έκδοση των αναγκαίων υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση της σχετικής νομοθετικής διάταξης αναφορικά με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής.
• Να τηρηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την διαχείριση και την διαδικασία καταβολής των εκκρεμών αποζημιώσεων
• Να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ασφαλισμένοι στον κλάδο Ζωής αλλά και Υγείας δεν θα χάσουν τα δικαιώματά τους και τα χρήματα που έχουν αποταμιεύσει.
• Να ρυθμιστεί νομοθετικά η τύχη των υπολοίπων ασφαλιστηρίων συμβολαίων που παραμένουν εκτός της νομοθετικής ρύθμισης, δηλαδή ασφαλίσεις ζημιών, νοσοκομειακής κάλυψης κλπ.
• Στα πλαίσια της διαφάνειας και της προστασίας των ασφαλισμένων να υποχρεωθεί η ΕΠ.Ε.Ι.Α να δημοσιεύσει τα ονόματα των ασφαλιστικών εταιρειών που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις φερεγγυότητας. Επιπροσθέτως επιβάλλεται η εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς με τους συνεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία, διαφάνεια και ο υγιής ανταγωνισμός στο χώρο αυτό, αλλά και να τύχουν ουσιαστικής προστασίας οι ασφαλισμένοι- καταναλωτές.
• Τέλος επιτακτική είναι η ανάγκη για άμεση και υπεύθυνη πληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού για το τι μέλει γενέσθαι, με σκοπό να τεθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία και την ανασφάλειά τους.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει στους θιγόμενους καταναλωτές, να συμπληρώνουν το σχετικό Υπόδειγμα Αίτησης που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της και να το αποστέλλουν στην υπό εκκαθάριση εταιρεία με κοινοποίηση σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς.
Πηγή: skai.gr