"Πάγωμα" χρεών των κτηνοτρόφων για ένα χρόνο

Μέτρα για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται παράταση στην πληρωμή των χρεών των κτηνοτρόφων για ένα χρόνο, αναστολή καταβολής δόσεων μέχρι και δύο χρόνια σε επενδυτικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την Αγροτική Τράπεζα, αλλά και επιδότηση των ασφαλίστρων για την ασφάλιση ζημιών σε καλλιέργειες και ζώα από νέους κινδύνους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Όπως είπε ο κ. Χατζηγάκης, στο πλαισιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής από το 2010 και μετά προβλέπεται ο διπλασιασμός της ενίσχυσης των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας ως αντιστάθμισμα των μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Προειδοποιητική κινητοποίηση

Κτηνοτρόφοι απ' όλη την Ελλάδα, απέκλεισαν για λίγες ώρες την εθνικό οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Τεμπών.

Οι κτηνοτρόφοι παρέταξαν τα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα και στα δύο ρεύματα του δρόμου και διέκοψαν την κυκλοφορία και ύψωσαν πανό. 

Η αποχώρηση των κτηνοτρόφων από τα Τέμπη αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη, όλων των προέδρων των συλλόγων της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, που θεώρησαν ότι «με την προειδοποιητική κινητοποίηση, το μήνυμα έχει σταλεί στην κυβέρνηση». Οι κτηνοτρόφοι διευκρίνισαν πως «δεν υπαναχωρούν από τις δίκαιες διεκδικήσεις τους και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, θα επιστρέψουν με νέες κινητοποιήσεις».

ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης τόνισε ότι οι αγρότες περιμένουν από τον πρωθυπουργό τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων σημειώνουν παράλληλα ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς τελωνείων και κεντρικών κομβικών δρόμων.
Πηγή: skai.gr