Όχι άλλη απάθεια απέναντι στους οικοπεδοφάγους

Την ανάγκη νέου χωροταξικού σχεδιασμού αλλά και καθαρισμού του δάσους, προκειμένου να αφαιρεθεί το κίνητρο της οικοπεδοποίησης και των εμπρηστών, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός.

«Βλέπουμε με απάθεια να φυτρώνουν αυθαίρετα σε ολόκληρη την Αττική, ενώ στις πρόσφατες πυρκαγιές παρατηρήσαμε με την έλλειψη αυτοπροστασίας των κατοικιών», σημείωσε ο κ. Σγουρός.

Καταλήγοντας, ο νομάρχης Αθηνών τόνισε ότι η Νομαρχία δε θα επιτρέψει παράνομες παρεμβάσεις και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε τη συνδρομή του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με το διευθυντή του τμήματος Δασολογίας του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, Όλιβερ Ράκαμ, βασική αιτία των πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι η παράνομη οικιστική επέκταση. Ο καθηγητής Ράκαμ χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη δυνατότητα αλλαγής της χρήσης γης – κυρίως δασικών περιοχών – μετά από πυρκαγιές και επισήμανε την ανάγκη οι πολίτες να πιέσουν ώστε σε καμία περίπτωση να μην αποχαρακτηρίζονται τέτοιες περιοχές.

Ευθύνες στην Πυροσβεστική

Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας – και σίγουρα πριν από τη ΔΕΘ – αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το πόρισμα για τυχόν ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών στην πυρκαγιά της βορειοανατολικής Αττικής.

Ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί εάν υπήρξε ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονταν στο Γραμματικό και εκείνων στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Επίσης, στόχος είναι να διευκρινιστεί τι ακριβώς συνέβη τις κρίσιμες ώρες από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί του Σαββάτου, όταν οι φλόγες ξέφυγαν από τον έλεγχο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα θα επιρρίπτει ευθύνες στον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος και στον Περιφερειάρχη Αττικής που συντόνιζαν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους κόμματος για την προστασία του περιβάλλοντος, επιτέθηκε κατά των πολιτικών που έχουν ασκήσει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις ευθύνες για τις καταστροφές από την πυρκαγιά η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ευθύνες σε δημάρχους και νομάρχες, τόνισε ότι επιχειρείται αλλαγή της χρήσης γης, ενώ είπε ότι "οι πολιτικοί ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν με πολιτικά μέσα".

Η κ. Παπαρήγα άσκησε επίσης αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και για τις πυρκαγιές του 2007 και την κάλεσε να απολογηθεί για την έλλειψη ελέγχου και στον εφοδιασμό με σύγχρονα μέσα.
Πηγή: skai.gr