"Καμία πρόληψη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών"

Μέτρα υπέρ των πυροπλήκτων θα ανακοινώσει το μεσημέρι της Τετάρτης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.

Τίποτα δεν βελτιώθηκε στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών από το 2007, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων, Γιώργος Παπαδιάς.

Πρόσθεσε ότι ο δασάρχης δεν ρωτήθηκε για τους δασικούς δρόμους όταν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Ξενοκράτης.

Ανέφερε ότι η εικόνα στην Πεντέλη είναι πλέον απογοητευτική.

Να επανεξετασθεί το ρυθμιστικό Σουφλιά μετά τα νέα δεδομένα, προς μια άκρως περιβαλλοντική κατεύθυνση πρότεινε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δασολόγος περιβαλλοντολόγος Νίκος Χλίκας.

Επεσήμανε ότι όταν η καμένη έκταση στη βορειοανατολική Αττική κριθεί αναδασωτέα δεν πρέπει να εξαιρεθούν γεωργικές εκτάσεις γιατί τότε το παιχνίδι θα έχει χαθεί.

Ο μηχανισμός δεν ήταν συντονισμένος και η πυροσβεστική δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος, διδάκτωρ δασολόγος - ερευνητής, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας.

Πρέπει να γίνουν δύο πράγματα, το ένα είναι η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και το δεύτερο η προστασία των δασών, δήλωσε στο ΣΚΑΪ, ο Σπύρος Κουβέλης από το ΠΑΣΟΚ.

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα δάσους στην Αττική διεκδικούνται από συνεταιρισμούς υποστήριξε μιλώντας στο σταθμό μας ο Ελευθέριος Φραγκιουδάκης, πρώην γενικός διευθυντής Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε – έως το μεσημέρι της Τετάρτης – να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλους τους καταναλωτές που επλήγησαν στη βορειοανατολική Αττική.

Ανάλογη προσπάθεια καταβάλλεται και στην Κάρυστο.
Πηγή: skai.gr