Κλείσιμο

Είκοσι νέα κρούσματα το Σάββατο

Σε 242 συνολικά ανέρχονται τα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης στη χώρα μας, καθώς το Σάββατο ανακοινώθηκαν 20 επιπλέον κρούσματα από τα Εργαστήρια Αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδος σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τα 242 κρούσματα 110 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

"Η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης"  τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από τα 20 κρούσματα:


• Έντεκα προέρχονται από χώρες του Εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

• Τέσσερα ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

• Πέντε των οποίων οι επαφές διερευνώνται.

Όπως επισήμανε στο ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Σωτήρης Τσιοδρας θα πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση των φαρμάκων σε σχέση με τον ιό της νέας γρίπης.

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της νέας γρίπης θα αρχίσει το χειμώνα μόλις δοθεί η τυπική άδεια για το νέο εμβόλιο. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 4 εκατομμύρια Έλληνες θα εμβολιαστούν.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής τού Πανεπιστημίου Αθηνών Άγγελος Χατζάκης τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι η γρίπη είναι εξαιρετικά ελαφριά, ενώ τα σοβαρότερα προβλήματα τα αντιμετωπίζουν οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού (μεγαλύτερες ηλικίες, άρρωστοι κλπ).

Ο κ. Χατζάκης τόνισε ότι είναι να σημαντικό να μην υπάρχουν κενά στη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

"Είμαστε μεταξύ αδιαφορίας και πανικού" δήλωσε χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τη νέα γρίπη.

Όπως εκτιμά η ιατρική κοινότητα, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται τόσο στο ότι βρισκόμαστε στο μέσο της τουριστικής περιόδου αλλά στο ότι υπάρχει πλέον και τοπική διασπορά. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι ήπια.

Το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση των περιστατικών και εκτιμάται ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο κύκλος της γρίπης είναι πιθανόν να νοσήσει το 33% του πληθυσμού.

Πηγή: skai.gr