Κλείσιμο

Έως και 15 μήνες η περίοδος πανδημίας

"Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας 6α", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο –με βάση τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα -, από τη νέα γρίπη να νοσήσει ακόμα και το 33% του πληθυσμού. Εάν μάλιστα ο ιός γίνει πιο επιθετικός, τότε δεν αποκλείεται να νοσήσει ακόμα και το 54% του πληθυσμού, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο θανάτου, ακόμα και στην Ελλάδα.

"Απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και όχι πανικός", ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την πορεία της νέας γρίπης και τόνισε ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο και επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει 12 - 15 μήνες, με ανώτατη διάρκεια τους 24.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σχέδιο αυτό δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματικό στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, όπου εφαρμόστηκε, γι΄αυτό και στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί μόνο κατά περίπτωση και εφόσον τα συμπτώματα γίνουν πιο σοβαρά.

Μέχρι στιγμής, τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 201, εκ των οποίων το 78% είναι ταξιδιώτες.

Ο εμβολιασμός

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ανακοινώθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο του 2009 (η πρώτη δόση) και το Φεβρουάριο του 2010 (η δεύτερη). Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι επαγγελματίες υγείας, οι επαγγελματίες της πτηνοτροφίας (υπάρχει ο φόβος μήπως ο ιός της νέα γρίπης έρθει σε επαφή με τον ιό της γρίπης των πτηνών), οι χρόνιοι πάσχοντες, όσοι είναι άνω των 60 ετών και τέλος, τα παιδιά και οι μαθητές ηλικιών από 1 έτους έως 18 χρόνων.

Οι επιδημιολογικές παρατηρήσεις δείχνουν ότι η νέα γρίπη προτιμά άτομα νεαρής ηλικίας. Η κύρια θεραπεία είναι η παραμονή στο σπίτι, η ενυδάτωση του οργανισμού και η χορήγηση αντιπυρετικών, ενώ η θεραπεία με αντιϊκά περιορίζεται μόνο σε περιστατικά με σοβαρή συμπτωματολογία.

Το κάπνισμα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας παρουσίασε και στοιχεία για την απαγόρευση του καπνίσματος, λέγοντας ότι τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Από τις 215 επισκέψεις - ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 75% φαίνεται να έχουν συμμορφωθεί στα νέα μέτρα, ενώ μόλις το 17% των καταστηματαρχών δηλώνουν ότι "χάνουν" από πελάτες τους καπνιστές.

Από τις 38.000 κλήσεις στην ειδική γραμμή για την απαγόρευση του καπνίσματος (1142), οι περισσότερες αφορούσαν διευκρινιστικά μέτρα, ενώ πολλοί καπνιστές ρωτούν πώς θα απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.
Πηγή: skai.gr