Φόβοι για μετάλλαξη το Φθινόπωρο

Το προβληματισμό της εκφράζει ανοικτά πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωσης για πιθανή μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης το Φθινόπωρο, λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία, Ανδρούλα Βασιλείου, γνωστοποίησε μέσω του ΡΙΚ ότι έχει ετοιμάσει έγγραφο, με το οποίο ενθαρρύνει τους εταίρους να αποδεχθούν την αρχή ότι τα πρώτα εμβόλια, που θα παραχθούν, θα χορηγηθούν σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού και στα 27 κράτη μέλη.

Τέλος, η κα Βασιλείου επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, αλλά θα πρέπει να διατηρηθεί η ετοιμότητα και να λαμβάνονται συνεχώς μέτρα πρόληψης.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, και τρίτος ασθενής – αυτή τη φορά από το Χονγκ Κονγκ – δεν ανταποκρίνεται στο αντιιικό Tamifou, το κύριο φάρμακο κατά τη νέας γρίπης, ενώ ανάλογες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί σε δύο ασθενές σε Δανία και Ιαπωνία.

Στη Βρετανία, τέλος, ανακοινώθηκε ότι και τέταρτο άτομο πέθανε από τη νέα γρίπη. Πρόκειται για 19χρονο που εκτός από τη γρίπη, έπασχε και από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ, ο ιός της γρίπης έχει προσβάλει μέχρι στιγμής 90.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 382, εκ των οποίων οι 43 στις ΗΠΑ. Στο Μεξικό, όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια στη διάρκεια του Μαρτίου, ξεπεράστηκε το όριο των 10 χιλιάδων ασθενών, ενώ οι θάνατοι από την ασθένεια φθάνουν τους 119.

Κρούσματα τη Θεσσαλονίκη
 
Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται με ήπιας μορφής συμπτώματα της νέας γρίπης 13 από τους συνολικά 32 αμερικανούς φοιτητές που πραγματοποιούν εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.
 
«Αν ήταν Ελληνόπουλα, θα τα στέλναμε στο σπίτι τους με την κατάλληλη θεραπεία και τις οδηγίες και θα τα φρόντιζε η μητέρα τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης.

Στο τουριστικό λεωφορείο επέβαιναν συνολικά 32 άτομα -27 Αμερικανοί φοιτητές, 2 Αμερικανοί καθηγητές και 3 Έλληνες (ο οδηγός του λεωφορείου, η σύζυγός του και ο ξεναγός). Τα υπόλοιπα 19 άτομα είναι ασυμπτωματικά, σύμφωνα με τον κ. Γάκη, και παραμένουν στο ξενοδοχείο υπό ιατρική παρακολούθηση.
 
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο λοιμωξιολόγος του Κέντρου Έλεγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πιθανό να δούμε το καλοκαίρι νέα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης που να οφείλονται σε τουρίστες.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, μέχρι στιγμής ένα 30% των κρουσμάτων στην Ευρώπη οφείλονται σε τουρίστες.
 
Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο τραυματιοφορέας από το «Σισμανόγλειο» δεν κόλλησε τον ιό μέσα από στο νοσοκομείο, καθώς όλοι οι συνάδελφοί τους βρέθηκαν αρνητικοί στη νέα γρίπη.

Παρόλ’ αυτά, αναστέλλεται η λειτουργία του νοσοκομείου ως κέντρο αναφοράς και στη θέση του ενεργοποιείται το «Αμαλία Φλέμινγκ».

Για επικοινωνιακή τακτική στο θέμα της νέας γρίπης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Γιώργος Φλωρίδης από το ΠΑΣΟΚ και κάλεσε το υπουργείο Υγείας να επικεντρωθεί στη δημιουργία αποτελεσματικού σχεδίου.
Πηγή: skai.gr