Γκρουπ τουριστών με συμπτώματα γρίπης Α

Ανησυχητικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της νέας γρίπης, αφού μετά τη Δανία και η Ιαπωνία ανακοίνωσε κρούσμα σε άνθρωπο, στον οποίο είχε χορηγηθεί αντι-ιικό.

Την ίδια ώρα, οι θάνατοι στην Αργεντινή διπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε ημέρες, φθάνοντας τους 45, ενώ ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας εκτίμησε ότι εάν η γρίπη συνεχίσει να εξαπλώνεται με τους ίδιους ρυθμούς, έως τον Αύγουστο θα μπορούσε να προσβάλλει έως και 100.000 ανθρώπους.

Στην Ελλάδα, το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος επιβεβαίωσε δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης (δύο Άγγλοι 19 και 21 ετών που ήρθαν από τη Μεγάλη Βρετανία).

Το βράδυ της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι 31 τουρίστες απο τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Παναμά που επισκέπτονταν τη βόρεια Ελλάδα μεταφέρθηκαν στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με συμπτώματα γρίπης.

Έντεκα παραμένουν για νοσηλεία ενώ οι 20 μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο της πόλης και έχουν τεθεί σε σχετικό περιορισμό. Εντός της Παρασκευής θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης ανέρχονται σε 109, από τα οποία 42 έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Στα πλαίσιο ενίσχυσης των Νοσοκομείων Αναφοράς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την ενεργοποίηση του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» ως Νοσοκομείο Αναφοράς ενηλίκων για τη νέα γρίπη.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι εάν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

Τέλος, το πρωί της Πέμπτης σήμανε συναγερμός στο «Σισμανόγλειο», όταν έγινε γνωστό ότι προσεβλήθη από τον ιό ένας τραυματιοφορέας, ο οποίος μάλιστα μετέδωσε τον ιό στο ανηψάκι και τον αδελφό του.
Από τους 27 συναδέλφους του, 13 βρέθηκαν αρνητικοί ενώ για τους υπόλοιπους τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Το νοσοκομείο δε θα πραγματοποιεί εφημερία τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο ιατρός Σωτήρης Τσιόδρας, παθολόγος – Λοιμωξιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και τόνισε ότι δε χρειάζεται πανικός, καθώς πρόκειται για "ήπια γρίπη".
Πηγή: skai.gr