Κλείσιμο

Ακόμα σκουπίζουν τη στάχτη

Δύο φορές πέρασε η φωτιά το 2007 από το δήμο Ωλένης του νομού Ηλείας, καίγοντας και τα 16 δημοτικά διαμερίσματα και αφήνοντας πίσω του 117 κατεστραμμένα σπίτια και περίπου 5.000 νεκρά ζώα.

Σχεδόν χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, το Παρατηρητήριο ΣΚΑΪ σε συνεργασία με το WWF, επιστρέφουν για ακόμα φορά στην Ηλεία καταγράφοντας τα όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.

" Παρά τις προθέσεις της πολιτείας, δυστυχώς τα πράγματα έχουν προχωρήσει ελάχιστα, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες προκηρύχθηκαν 19 εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής", ανέφερε στο ΣΚΑΪ ο νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας.

Σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις και στον αγροτικό χώρο. Όπως είπε ο κ. Καφύρας, η παροχή ζωοτροφών έχει σταματήσει από το Φεβρουάριο του 2008 και αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ζήσουν στις πυρόπληκτες περιοχές περίπου 140.000 αιγοπρόβατα.

"Τα μεγάλα λόγια περί αναγέννησης και ανασυγκρότησης έχουν τελειώσει και ελάχιστα έχουν γίνει στην περιοχή μας" δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Ωλένης κ. Παναγόπουλος και κατήγγειλε ότι δύο χρόνια μετά δεν έχει επισκεφτεί την περιοχή κανείς κυβερνητικός παράγοντας.

"Δεν μπορεί κάποιοι να σχεδιάζουν από απόσταση για εμάς", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος και κατήγγειλε τεράστιες αδικίες στις αποζημιώσεις, αφού -όπως είπε-, "όσοι ανήκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο πήραν αμέσως το τριχίλιαρο, ανεξάρτητα εάν το δικαιούνταν ή όχι".

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, πρόεδρος του Ταμείου Αποκατάστασης Πυροπλήκτων ανέφερε η κυβέρνηση έχει διαθέσει μέχρι στιγμής 400 εκατομμύρια ευρώ στις πυρόπληκτες περιοχές, εκ των οποίων τα 200 εκ. στο νομό Ηλείας.

Ο κ. Μολυβιάτης τόνισε ότι στόχος του Ταμείου είναι να ξαναχτίσει τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές (ήδη επισκευάζονται 1.037 σπίτια σε όλους τους νομούς) και διαβεβαίωσε ότι για τη λειτουργία του Ταμείου υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών.
Πηγή: skai.gr