Καταλύτης αλλαγών στο ιστορικό κέντρο το νέο Μουσείο

Τις απόψεις τους για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει καταλύτη παρεμβάσεων στην εικόνα του κέντρου της Αθήνας κατέθεσαν στο ΣΚΑΪ τρεις κυρίες του ελληνικού κοινοβουλίου: οι κυρίες Πιπιλή, Διαμαντοπούλου και Φιλίνη, ενώ ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου πρότεινε να λειτουργεί και τη νύχτα το νέο Μουσείο, έστω και μία φορά την εβδομάδα. "Οι επισκέπτες θα έχουν μια διαφορετική αίσθηση τη νύχτα, ειδικά στην αίθουσα του Παρθενώνα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Καλτσάς.

"Με ένα ευρώ εισιτήριο δε διανοούμαι ότι θα υπάρξει έστω και ένας Έλληνας που δε θα επισκεφτεί το Μουσείο" είπε στο ΣΚΑΪ η βουλευτής ΝΔ κα Φωτεινή Πιπιλή και εμφανίστηκε βέβαιη ότι η λειτουργία του Μουσείου θα "σώσει" κυριολεκτικά τα ξενοδοχεία. Επισήμανε, ωστόσο, ότι "το Μουσείο δε θα επιζήσει εάν δεν τακτοποιηθούν χρόνια προβλήματα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας".

"Το Μουσείο είναι τέλειο, από τα ωραιότερα του κόσμου και κυριολεκτικά 'συνομιλεί΄ με το φυσικό του χώρο", είπε στο ΣΚΑΪ η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα Άννα Διαμαντοπούλου. Τόνισε, ωστόσο, ότι απαιτείται συνδυασμός πολιτικών στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανομίας, με προγραμματισμένες και σε βάθος χρόνου παρεμβάσεις, που να συνδυάζονται με το ΕΣΠΑ. "Να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, κόντρα στα συμφέροντα πολλών", είπε χαρακτηριστικά η κα Διαμαντοπούλου και επανέλαβε την πρότασή της να υπάρξει κεντρική πρωτοβουλία από την πλευρά του πρωθυπουργού, με τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου.

Από το ΣΥΝ η κα Άννα Φιλίνη είπε ότι "όσο το Μουσείο θα μπαίνει στη ζωή της πόλης, τόσο θα αλλάζει ταυτόχρονα και η σχέση του με την ίδια την Ακρόπολη" και κάλεσε τους πολίτες να ξαναδούν με άλλο μάτι το αρχαίο μνημείο. Για το κέντρο της Αθήνας η κα Φιλίνη είπε ότι δεν αρκεί μόνο η ασφάλεια, αλλά απαιτούνται και άλλα μέτρα, όπως πχ η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου, η επιτακτική ανάγκη ολοκλήρωσης των αρχαιολογικών χώρων και η χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως η σύνδεση του ιστορικού κέντρου με την Ακαδημία Πλάτωνος. Παράλληλα, πρότεινε τη μείωση του συντελεστή δόμησης όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε όλες τις γειτονιές που τώρα αναπτύσσονται.

Μπακογιάννη: Δε διεκδικούμε τα πάντα

"Το νέο Μουσείο μας ανέβασε το ηθικό ως Έλληνες και το αίτημα για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πιο αξιόπιστο παρά ποτέ, αφού το ερώτημα ΄που θα βάλουμε τα Μάρμαρα έχει πλέον απαντηθεί΄". Αυτό δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Εξωτερικών.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να εντείνουμε την πίεση προς τη Βρετανία, επισημαίνοντας αφενός ότι θα πρέπει να καταθέσουμε σοβαρές προτάσεις στη Βρετανία και αφετέρου να πείσουμε και τα υπόλοιπα μουσεία του κόσμου ότι δε θα κάνουμε επιστροφής όλων των εκθεμάτων στην Ελλάδα. "Η χώρα μας δε διεκδικεί τα πάντα" τόνισε η κα Μπακογιάννη.

Πηγή: skai.gr