Είκοσι ένα κρούσματα της νόσου στην Ελλάδα

Νέο κρούσμα της γρίπης Η1Ν1, το 21ο, καταγράφηκε τη Δευτέρα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα παιδί 10 ετών, που ήρθε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο τελικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό, ανέρχεται μεν σε 21 τα 11 όμως έχουν ιαθεί πλήρως.

Τη Δευτέρα συνεδρίασε για τον ιό η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας, η οποία συνιστά τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων άνω των 65 ετών με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου.

Παράλληλα, συνιστά τον εμβολιασμό και των ατόμων άνω των 55 ετών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (πάσχουν δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια καρδιολογικά νοσήματα και αρτηριοσκλήρυνση).

Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη χρήση του αντιγριπικου εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, για τις ευπαθείς ομάδες και συνιστά να τηρούνται οι προσωπικοί κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύνδεση των ξενοδοχείων με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων που αφορούν τουρίστες.

Ωστόσο, οι τουρίστες που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1, δεν θα νοσηλεύονται στα ξενοδοχεία, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά σε νοσοκομεία ακόμα και αν πρόκειται για ήπια περιστατικά.

Αντιθέτως οι τουρίστες που θεωρούνται «ύποπτα κρούσματα» θα βρίσκονται σε περιορισμό σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος μπροστά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. "Είμαστε ασφαλείς, αλλά δεν εφησυχάζουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα 5.670 άτομα έχουν τηλεφωνήσει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) προκειμένου να πληροφορηθούν για τη νέα γρίπη. Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχουν προσέλθει για εξέταση 234 άτομα, στο «Σωτηρία» 70, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης 23, στο Παίδων «Αγία Σοφία» 7 και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 5.
Πηγή: skai.gr