"Aσπίδα" ο εμβολιασμός

Τον εμβολιασμό όλων των ενήλικων άνω των 65 ετών με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου συνιστά η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας, που συνεδρίασε τη Δευτέρα, με αντικείμενο τη νέα γρίπη Η1Ν1.

Παράλληλα, συνιστά τον εμβολιασμό και των ατόμων άνω των 55 ετών, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (πάσχουν δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια καρδιολογικά νοσήματα και αρτηριοσκλήρυνση).

Η Επιτροπή υπενθυμίζει τη χρήση του αντιγριπικου εμβολίου από τον Σεπτέμβριο, για τις ευπαθείς ομάδες και συνιστά να τηρούνται οι προσωπικοί κανόνες υγιεινής.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η σύνδεση των ξενοδοχείων με τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση των κρουσμάτων που αφορούν τουρίστες.

Ωστόσο, οι τουρίστες που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1, , δεν θα νοσηλεύονται στα ξενοδοχεία, όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά σε νοσοκομεία ακόμα και αν πρόκειται για ήπια περιστατικά.

Αντιθέτως οι τουρίστες που θεωρούνται «ύποπτα κρούσματα» θα βρίσκονται σε περιορισμό σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια των ξενοδοχείων.
Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος μπροστά σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο. "Είμαστε ασφαλείς, αλλά δεν εφησυχάζουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη χώρα μας, τα κρούσματα έχουν ανέλθει στα 20 συνολικά, με τελευταίο μια Περουβιανή 20 ετών που ταξίδεψε από τη Νέα Υόρκη, και νοσηλεύεται κατ' οίκον με ήπια συμπτώματα. Όλα τα περιστατικά αφορούν ταξιδιώτες από το εξωτερικό με εξαίρεση ένα βρέφος 11 μηνών που κόλλησε τον ιό από την 15χρονη ξαδέλφη του η οποία ήρθε από τις ΗΠΑ.
Από τους 20 που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη, οι 9 έχουν ιαθεί πλήρως ενώ η κατάσταση των υπολοίπων εξελίσσεται απολύτως ομαλά και σε λίγες μέρες θα έχουν και αυτοί θεραπευθεί.

Μέχρι σήμερα 5.670 άτομα έχουν τηλεφωνήσει στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) προκειμένου να πληροφορηθούν για τη νέα γρίπη. Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο έχουν προσέλθει για εξέταση 234 άτομα, στο «Σωτηρία» 70, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης 23, στο Παίδων «Αγία Σοφία» 7 και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 5.

"Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς ο ιός της νέας γρίπης είναι απρόβλεπτος" δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Δημήτρης Τριχόπουλος.

Ο κ. Τριχόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου κύματος του ιού από το φθινόπωρο.

Η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας απαρτίζεται από 26 επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των συναρμοδίων υπηρεσιών.

Στο μεταξύ, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis δεν σχεδιάζει να δωρίσει εμβόλια κατά της νέας γρίπης σε φτωχές χώρες, αλλά είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της τιμής τους, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους της εταιρείας στο βρετανικό Τύπο.

Πηγή: Ορσαλία Φυτά