Κλείσιμο

"Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση"

"Ο τομέας υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση, επαγρύπνηση και υψηλή ετοιμότητα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, με αφορμή το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας.

Πρόκειται για δύο φοιτητές 21και 20 ετών που έφτασαν στην Ελλάδα απο το Εδιμβούργο.

Ο πρώτος έφτασε στην χώρα μας τη Δευτέρα και αντιμετωπίστηκε αμέσως ως ύποπτο κρούσμα καθώς είχε ήδη πυρετό και εντοπίστηκε από τις θερμικές κάμερες στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Οι υγειονομικές αρχές πήραν δείγμα απόν νεαρό το οποίο βγήκε θετικό στον ιό της νέας γρίπης.

Μετά τα αποτελέσματα ο 21χρονος διεκομίσθη στο Σισμανόγλειο όπου νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και ειδοποιήθηκαν άμεσα άλλοι έξι φίλοι του που ήρθαν αυτές τις μέρες από το Εδιμβούργο στην Ελλάδα.

Ο ένας εξ' αυτών είχε συμπτώματα και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι έχει προσβληθεί και αυτός από το νέο στέλεχος του ιού της γρίπης και νοσηλεύεται σε συνθήκες απομόνωσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Άλλος ένας φίλος των νεαρών είχε καταρροή, ωστόσο όπως αποδείχθηκε από τις εξετάσεις επρόκειτο για απλή αλλεργία.

Ο τέταρτος της συντροφιάς είναι Κύπριος και έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου.

Στην Κύπρο εντοπίστηκε και το πρώτο ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για νεαρή φοιτήτρια, η οποία επέστρεψε τη Δευτέρα, επίσης από το Εδιμβούργο. Νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα απομόνωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Τα οριστικά αποτελέσματα θα βγουν σε 48 ώρες.

Οι άλλοι δυο φίλοι δεν έχουν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα.

Σημειώνεται ότι και οι έξι φίλοι είχαν πάει το βράδυ της Παρασκευής σε ένα πάρτυ στο Εδιμβούργο όπου εικάζεται ότι οι δύο Έλληνες κόλλησαν τον ιό.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ενημερώσει τις υγειονομικές αρχές της Σκοτίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα του νέου ιού ανήλθαν στις 13 χιλιάδες σε 46 χώρες. Μέχρι σήμερα, 92 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους.
Πηγή: Ορσαλία Φυτά