Κλείσιμο

Επιφυλακτικοί οι Έλληνες ως προς τις διευρύνσεις της ΕΕ

Πιο επιφυλακτικοί ως προς τα οφέλη που έχει αποκομίσει η ΕΕ μετά τις διευρύνσεις του 2004 και 2007 εμφανίζονται οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 80% των Ελλήνων, έναντι 56% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η διεύρυνση συνέβαλε στην απώλεια θέσεων εργασίας στη χώρα τους, ενώ το 62% των Ελλήνων, έναντι 39% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διεύρυνση υποβάθμισε τα κοινωνικά κεκτημένα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ακόμη, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο το 76% των Ελλήνων, έναντι 65% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι οι διευρύνσεις δυσχεραίνουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην ΕΕ. Το ίδιο πιστεύουν το 88% των Σλοβένων, το 83% των Πορτογάλων και το 79% των Γάλλων.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έφεραν στην ΕΕ η ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, το 56% των Ελλήνων, έναντι 58% των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν ότι η διεύρυνση βοήθησε να διατηρηθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη.

Από την άλλη πλευρά, το 72% των Ελλήνων, έναντι 51,% των Ευρωπαίων, θεωρούν ότι η ευρωπαϊκή ένταξη των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ενίσχυσαν το αίσθημα ανασφάλειας μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών.

Ωστόσο, το 70% των Ελλήνων έναντι 73% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι η διεύρυνση συνέβαλε στη διάδοση των δημοκρατικών αξιών και στην εδραίωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το 75% των Ελλήνων έναντι 73% των Ευρωπαίων, θεωρούν ότι η διεύρυνση αύξησε τη βαρύτητα της ΕΕ στην παγκόσμια πολιτική και το 56% των Ελλήνων (έναντι 62% των ευρωπαίων) θεωρούν ότι η διεύρυνση αύξησε την ευημερία και την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Τέλος, στην ερώτηση "ποια είναι τα δύο πιο σημαντικά ζητήματα που η ΕΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη της στο μέλλον, πριν αποφασίσει να εντάξει νέα κράτη μέλη ", τόσο οι Έλληνες (52%) όσο και οι Ευρωπαίοι (50%) κατατάσσουν πρώτο το θέμα της ελευθερίας και των δημοκρατικών αξιών και δεύτερο το θέμα της οικονομίας (Έλληνες 44% και ευρωπαίοι 40%).
Πηγή: skai.gr