"Καμία ανησυχία από την κατανάλωση χοιρινού"

Για την ασφάλεια του χοιρινού κρέατος που διατίθεται στη χώρα μας διαβεβαιώνουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς.

Όπως τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης "είναι αδικαιολόγητο να μην τρωνε χοιρινό κρέας οι Έλληνες καταναλωτές. Δεν διατρέχουν κανένα, μα κανέναν κίνδυνο όσον αφορά την κατανάλωση χοιρινού κρέατος. Τα χοιρινά κρέατα που καταναλίσκονται στην Ελλάδα, είναι είτε ντόπιας παραγωγής (σχεδόν τα μισά 45%-50%), είτε Ευρωπαϊκής παραγωγής που δεν έχουν σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα έξω από την ΕΕ. Πρέπει, επίσης να σας πω αυτό που είναι ήδη γνωστό, ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα, μα κανένα κρούσμα που αφορά στα χοιρινά κρέατα" τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

"Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μολυνθεί ο άνθρωπος με την νέα γρίπη Α από την κατανάλωση χοιρινού κρέατος", δήλωσε κατηγορηματικά στο ΣΚΑΪ, και ο Σπύρος Κυριάκης, καθηγητής κτηνιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος, ο κ. Κυριάκης είπε πως ούτως ή άλλως κανένα άρρωστο ζώο δεν οδηγείται σε σφαγή.

Είπε επίσης ότι ο ιός της γρίπης του χοίρου δεν κυκλοφορεί στο κρέας ή στο αίμα του και πως ο άνθρωπος δεν μολύνεται από την πεπτική οδό.

Χαρακτήρισε τραγικές τις δηλώσεις και αναρωτήθηκε εάν υπάρχει επίθεση εναντίον της χοιροτροφίας και αν παραφράστηκαν κάποιες δηλώσεις ή απλά όσοι τις έκαναν δεν γνωρίζουν όσα ένας πρωτοετής φοιτητής κτηνιατρικής.
Πηγή: skai.gr