Μέτρα για την προστασία των ζώων

Ειδική νομοθεσία ετοιμάζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, για όσους κακοποιούν και θανατώνουν σκοπίμως ζώα.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, ο κ. Χατζηγάκης προσανατολίζεται στη σύνταξη Ειδικού Ποινικού Κώδικα για την προστασία των ζώων, που θα προβλέπει κυρίως οικονομικές ποινές σε όσους κακοποιούν σκοπίμως τα ζώα.

Το νέο νομοθέτημα θα αφορά στα αδέσποτα ζώα, στη μετακίνηση και τη μεταφορά των ζώων και στο θέμα των τσίρκων που διαθέτουν άγρια ζώα.

Για τα αδέσποτα ζώα θα εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία από τους ΟΤΑ κατάλληλων χώρων για την προσωρινή φύλαξη και στείρωση των ζώων. Εξετάζεται επίσης, μετά από σχετικό αίτημα φιλοζωικών σωματείων, η υποχρεωτική σήμανση των ζώων συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης τους.

Για τα άγρια ζώα των τσίρκων, μελετάται η απαγόρευση διέλευσης τους από την Ελλάδα. Σχετική απαγόρευση έχουν επιβάλλει και άλλες χώρες.

Σε συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους περισσοτέρων από 200 φορέων, ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα απέναντι στα ζώα, θα βελτιωθεί μόνον εφόσον αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών και αντιληφθούν ότι τα ζώα αποτελούν συμβιωτικό κύκλο με τους ανθρώπους.
Πηγή: skai.gr