Ένας φορητός υπολογιστής για κάθε παιδί

Μία προεκλογική δέσμευση ξεθάβουν τα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας, προωθώντας το πρόγραμμα Ένας φορητός υπολογιστής ανά μαθητή, το οποίο προβλέπει τη δωρεάν διανομή φορητών υπολογιστών σε όλους του μαθητές που θα εγγραφούν στην Α' Γυμνασίου την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Οι μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν φορητό υπολογιστή θα δηλώσουν την πρόθεσή τους στο σχολείο τους. Στη συνέχεια θα παραλαμβάνουν μέσω του υπουργείου Παιδείας ένα ειδικό κουπόνι, με έναν προσωπικό κωδικό. Με αυτό θα απευθύνονται σε όποιο κατάστημα επιθυμούν για να αγοράσουν το φορητό υπολογιστή που θα επιλέξουν.

Ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής που θα προμηθευτούν οι μαθητές της Α' Γυμνασίου θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε φορητός, να έχει εξοπλισμό ασύρματης σύνδεσης με το διαδίκτυο, επαρκή μνήμη και αποθηκευτικό χώρο, να είναι εφοδιασμένος με σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές διερεύνησης και πλοήγησης στο Ίντερνετ, καθώς και με βασικές εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου.

Το θέμα, βέβαια, είναι εάν το ελληνικό σχολείο είναι έτοιμο να στηρίξει τη διδασκαλία μαθημάτων μέσω του ΗΥ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ κ. Νίκο Βασιλάκο, κάτι τέτοιο είναι σχεδόν αδύνατο αν σκεφτεί κανείς ότι το μάθημα Πληροφορικής διδάσκεται στα σχολεία μόνο μία ώρα την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, που έχει καταθέσει το πρόγραμμα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο υπουργείο Παιδείας προετοιμάζονται ώστε στα σχολεία να λειτουργήσουν ευρυζωνικές συνδέσεις και μέσω αυτών ασύρματο ευρυζωνικό ίντερνετ στους χώρους διδασκαλίας.

Το πρόγραμμα Ένας φορητός ανά παιδί λειτουργεί ήδη σε πολλές χώρες του Εξωτερικού, όπου σχεδόν το 100% των μαθητών έχουν το δικό τους υπολογιστή.
Πηγή: skai.gr