Ανακοινώθηκε το κρητικό πακέτο

Πακέτο μέτρων για τους αγρότες της Κρήτης εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης μετά από σύσκεψη που είχε με βουλευτές και τοπικούς παράγοντες του νησιού.

Αναφερόμενος στην αποχώρηση ορισμένων αγροτών της Κρήτης, ο κ. Χατζηγάκης εξέφρασε τη λύπη του και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με όρους και προϋποθέσεις και πολύ περισσότερο με αποκλεισμούς βουλευτών. Αρνήθηκε δε να σχολιάσει την ενέργεια των αγροτών που αποχώρησαν.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε ότι θα ασκήσει το καθήκον τους ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού. Οι ενέργειες κάποιων αγροτών, τόνισε, δείχνουν την πολιτική εκμετάλλευση των αγροτικών προβλημάτων.

Αναλυτικά, το κρητικό πακέτο περιλαμβάνει:

Για λάδι και ελιές. Θα καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις από το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. Ο ΕΛΓΑ θα καθορίσει τη στρεμματική αποζημίωση. Εκτός από τις αποζημιώσεις θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση ύψους 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος (λάδι, ελιές). Επίσης, στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα χορηγηθεί ο ειδικός φόρος πετρελαίου, αυξημένος κατά 40%

Για τα θερμοκήπια. Θα συμπεριληφθούν στην επιστροφή του φόρου πετρελαίου και θα μειωθεί η εισφορά προς τον ΕΛΓΑ από 3% σε 0,5%. Το όφελος για τους κρητικούς αγρότες είναι έξι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Για τα εσπεριδοειδή και τους αμπελώνες, θα δοθούν αποζημιώσεις όπως και στην υπόλοιπη χώρα.

Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και σ' άλλα προϊόντα, όπως τα δημητριακά, η σταφίδα, κ.α.

Ο κ. Χατζηγάκης, δεσμεύτηκε ακόμη:

Για την άμεση έναρξη των έργων του 4ου ΕΠΑ.

Για την άμεση καταβολή των υποχρεώσεων του Γ' ΚΠΣ.

Για τις πληρωμές των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης εντός του Μαρτίου.

Για τη χορήγηση της ενιαίας ενίσχυσης, στα οινόμπελα.

Εθνικός διάλογος για τη γεωργία

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή αρχίζει ο εθνικός διάλογος για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, στον οποίο έχουν κληθεί οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων (συνεταιρισμοί, αγροτικοί σύλλογοι), οι βουλευτές της Κρήτης και οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ.

Οπως ανακοινώθηκε, ο εθνικός διάλογος για τα μεγάλα και δομικά προβλήματα της γεωργίας αρχίζει αμέσως με επιτόπιες συσκέψεις και συνεργασίες σε επίπεδο περιφέρειας.

Η πρώτη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με εκπροσώπους αγροτών και τοπικούς παράγοντες θα γίνει την Παρασκευή στα Καμένα Βούρλα για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Την άλλη εβδομάδα, ο εθνικός διάλογος για την γεωργία θα συνεχιστεί στη Θεσσαλονίκη (Κεντρική Μακεδονία) και θα ακολουθήσουν οι άλλες περιφέρειες.



Πηγή: skai.gr