Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Κλειστό παραμένει μέρος του λιμανιού του Πειραιά, από τους περίπου χίλιους αγρότες που έχουν έρθει με τα αγροτικά τους μηχανήματα από την Κρήτη, οι οποίοι δηλώνουν ότι δε θα αποχωρήσουν αν δε συναντηθούν με τους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται περιμετρικά του λιμανιού ενώ δεν υπάρχει η προοπτική να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια για Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Αναστάσης Παπαληγούρας, κάλεσε την αντιπροσωπεία των αγροτών στο υπουργείο, προκειμένου να συναντηθεί με τους υφυπουργούς Οικονομίας Θανάση Μπούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες...

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, οι αγρότες αποδέχτηκαν τελικά την πρόσκληση και αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, ελεύθεροι αφέθησαν οι δύο αγρότες που συνελήφθησαν κατά τα πρωινά επεισόδια.

Το επεισόδια σημειώθηκαν όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν τους αγρότες να διαδηλώσουν με τα τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας.

Ένταση και στην Κρήτη

src=https://www.skai.gr/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png
• •

Αγρότες έχουν καταλάβει συμβολικά το κτίριο της περιφέρειας στο λιμάνι του Ηράκλειου και ζητούν συνάντηση με τον περιφερειάρχη.

Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζονται οι δύο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού Χανίων και τα διοικητικά δικαστήρια έχουν προχωρήσει και αγρότες των Χανίων.

Αντιδράσεις

Σημασία έχει να γίνει διάλογος και όχι διαδήλωση με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας, με αποτέλεσμα να παρακωλυθεί η λειτουργία της πόλης επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Αντωναρος πρόσθεσε πως οι ενδιαφερόμενοι αγρότες είχαν ενημερωθεί ότι θα μπορούσαν να συναντηθούν την Κυριακή με τον κ. Χατζηγάκη. 

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει για μια ακόμα φορά τους πολίτες ως ταραξίες δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας την ανάγκη διάλογου, ενώ άφησε αιχμές κατά του κ. Χατζηγάκη λέγοντας ότι ουσιαστικά δεν ήθελε να μιλήσει με τους αγρότες

Την επίθεση των ΜΑΤ κατά των αγροτών καταγγέλλει το ΚΚΕ.

Όπως τονίζει, η βάση της επίθεσης βρίσκεται στην άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι αγρότες δεν είναι δεύτερης σειράς πολίτες και το μόνο που επιδιώκουν είναι να γίνει αισθητή η παρουσία τους, δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος βρέθηκε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. 

Με δακρυγόνα δεν γίνεται διάλογος σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ

Ερωτηθείς για το θέμα ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, απάντησε χαρακτηριστικά πως τίποτα δεν θα είχε συμβεί, αν, παραδείγματος χάριν, μέσα στο Σαββατοκύριακο είχε κατέβει στην Κρήτη η ηγεσία του υπουργείου και είχε συζητήσει με τους ανθρώπους.

Τη συμπαράστασή της στο δίκαιο, όπως τον χαρακτηρίζει, αγώνα των αγροτών της Κρήτης εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Σημειώνεται ότι τα αιτήματα των αγροτών της Κρήτης είναι στρεμματική ενίσχυση πατάτας και κηπευτικών, μείωση κόστους παραγωγής, επιστροφή 15% ΦΠΑ, έλεγχος στα εισαγόμενα προϊόντα και τέλος η αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και των καλλιεργειών.

Πηγή: skai.gr