Άνοιξαν τα περισσότερα μπλόκα

Αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν μετά από πολύωρη γενική συνέλευση οι αγρότες από την Αλαμάνα, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα, αν και όπως εκτίμησαν, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο βασικός τους προβληματισμός είναι ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) όπου θα προβλέπονται όλες οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής οι αγρότες και τα τρακτέρ άρχισαν να αποχωρούν από τα μπλόκα για τα χωριά της Φθιώτιδας και του Δομοκού. Μια ώρα αργότερα δόθηκε στην κυκλοφορία η εθνική οδός ΑθηνώνΛαμίας, τερματίζοντας έτσι την ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών τις τελευταίας έντεκα μέρες.

Αποχώρηση αγροτών και από το μπλόκο του Στρυμονικού, στην εθνική οδό ΣερρώνΘεσσαλονίκης. Όπως ανέφεραν, μετά τη συνάντηση που είχε ο εκπρόσωπος του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου αγροτών, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον διοικητή του ΕΛΓΑ, Νίκο Κατσαρό, υπήρξαν ικανοποιητικές απαντήσεις.

src=/upload_files/Image/Grafikoulia/BIGdeiteolo1.png
Το μοναδικό μπλόκο αγροτών στο νομό Σερρών που παραμένει, είναι αυτό στο συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Για την αποσυμφόρηση της οδικής κυκλοφορίας οι αγρότες αφήνουν σταδιακά να περάσουν τα σύνορα με τη γείτονα χώρα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα, καθώς και ΙΧ αυτοκίνητα, οι επιβάτες των οποίων αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα, παραμένουν οι αγρότες των Χανίων στο μπλόκο που έχει στηθεί στη θέση «Πλατάνι», υποστηρίζοντας πως δεν τους καλύπτουν οι ανακοινώσεις και το πακέτο μέτρων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ωστόσο, άνοιξαν την εθνική οδό από τις 07.00 έως τις 08.30, από τις 14.00 έως τις 15.30 και από τις 18.00 μέχρι τις 19.30, ενώ το μπλόκο θα παραμείνει ανοιχτό καθόλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου για όλους όοσι συμμετέχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Το βράδυ της Κυριακής οι αγρότες των Χανίων θα αποφασίσουν αν αποκλείσουν και τη Δευτέρα τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ενώ για το αν θα παραμείνουν στο μπλόκο στο Πλατάνι θα αποφασίσουν πιθανότατα την Τρίτη, καθώς την Δευτέρα αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει στην Αθήνα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αντιπαράθεση στη Βουλή για το «πακέτο»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, απαντώντας στη Βουλή σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι δεν έγινε κανένα παζάρι για την ενίσχυση των 500 εκατομμυρίων ευρώ και εξήγησε πως οι πόροι θα είναι δάνειο του ΕΛΓΑ με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και δεν θα έχει σχέση με τις αποζημιώσεις.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της ερχόμενης Τετάρτης με την κοινοτική επίτροπο, στις Βρυξέλλες, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι δε γίνεται από υποχρέωση αλλά λόγω του ειδικού ρόλου που έχει η Ένωση.

Τέλος, ο κ. Χατζηγάκης υποσχέθηκε πανεθνικό διάλογο για τη δημιουργία μετώπου κυβέρνησης – αγροτών, προκειμένου να διεκδικηθούν τα δίκαια των τελευταίων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ρώτησε τον υπουργό γιατί δεν αξιοποιεί την Αγροτική Τράπεζα για την αφιέρωση τμήματος των 28 δισ. ευρώ στην ανακούφιση των δανειοληπτών αγροτών και την παροχή νέων δανείων.

Ο κ.Αλαβάνος, όπως και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε πως σειρά παραγωγών (ειδικά οι αμπελουργοί), δεν καλύπτονται από την ενίσχυση των 500 εκατ.ευρώ, ενώ δεν λαμβάνεται και καμία μέριμνα για την προβολή ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό (π.χ. λάδι, τσίπουρο, φέτα).

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής καταλόγισε στην κυβέρνηση «κοροϊδία της κοινωνίας και των αγροτών» και «διγλωσσία», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, υποστήριξε πως η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος δεν είναι τυχαία, αλλά προϊόν της επιλογής σύμπλευσης με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την οποία τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν όπως τόνισε να αθωώσουν.
Πηγή: skai.gr