Άνοιξε το μπλόκο του Ισθμού

Παρά την αρχική του άρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε τελικά να συναντηθεί με τους αγρότες του Ισθμού (18:00) και στη συνέχεια με την ΠΑΣΕΓΕΣ (19:00).

Πάντως, ο κ. Χατζηγάκης ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος για τη διάθεση των 500 εκ. ευρώ έκλεισε και ότι ο διάλογος για τα πραγματικά προβλήματα της γεωργίας θα αρχίσει τις προσεχείς ημέρες, αφού ανοίξουν οι δρόμοι.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποχωρήσουν από τον Ισθμό της Κορίνθου, καταγγέλλοντας τους συναδέλφους τους από συγκεκριμένη κομματική παράταξη ότι αντίθετα με τις συλλογικές αποφάσεις, εκείνοι αποφάσισαν να παραμείνουν στους δρόμους.

Να ανοίξουν τα μπλόκα και να συνεχίσουν το διάλογο με το υπουργείο κάλεσε τους αγρότες η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έστειλε εμμέσως μήνυμα ότι η κυβέρνηση δε θα ανεχτεί άλλο τον αποκλεισμό. Παράλληλα ο κ. Σουφλιάς κάλεσε τους παραγωγούς να κατανοήσουν την ευθύνη τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

Τώρα πια είναι στην πλευρά των αγροτών να ανταποκριθούν στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Δεν νοείται πια να μένουν κλειστοί οι δρόμοι, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν είμαστε υπέρ του κλεισίματος των δρόμων, αλλά στα μπλόκα υπάρχει Δημοκρατία είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το κόμμα του συμπαρίσταται, αλλά δεν κηδεμονεύει τους αγρότες.

Η κυβέρνηση επιχειρεί με παροχές κάτω απο το τραπέζι να σπάσει τα μπλόκα δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε τους αγρότες να αντιδράσουν. Για τον ίδιο λόγο κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ ενώ ζήτησε απο τους παραγωγούς να μην εμπιστεύονται το ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ, κλειστή παραμένει η Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε Κάστρο Βοιωτίας, Αλαμάνα, Μικροθήβες, Νίκαια Λάρισας και Τέμπη.

Μπλόκα έχουν στηθεί και σε πολλά κομβικά σημεία επαρχιακών οδών, ενώ κλειστό είναι από τη Δευτέρα και το λιμάνι Ζακύνθου.

Οι πρώτες ελλείψεις

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι το εμπόριο και οι εξαγωγές πλήττονται ανεπανόρθωτα από τον τρόπο που επέλεξαν οι αγρότες να διαμαρτυρηθούν και εκτίμησε ότι από αύριο Τετάρτη θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά.

Με βάση την πρόταση της Κυβέρνησης μπορεί να συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά να επιτραπεί και στην υπόλοιπη αγορά να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας την οποία βιώνει η χώρα μας, τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μετρούν ήδη οι επιχειρήσεις μέλη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), υποστήριξε ο πρόεδρος του φορέα, Δημήτρης Μπακατσέλος.
Πηγή: skai.gr