Δεν ικανοποίησαν τα μέτρα

Κλιμάκωση του αγώνα και συνέχιση των κινητοποιήσεων ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού οργάνου των αγροτών μετά τη συνάντησή τους με το Σωτήρη Χατζηγάκη.

Τα μέλη του οργάνου έκαναν λόγο για αδιαλλαξία του υπουργού και εξέφρασαν την πλήρη απογοήτευσή τους τόσο για το ύψος των ενισχύσεων όσο και για το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους.

Απογοητευμένοι εμφανίζονται και οι αγρότες στα Τέμπη, οι οποίοι θα συνεδριάσουν την Τρίτη το μεσημέρι. Πάντως αφήνουν ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο, καθώς το υπουργείο πλησίασε στα αιτήματά τους σε ό,τι αφορά στην τιμή του βαμβακιού.

Νωρίτερα ο υπουργός ανακοίνωσε τα οριστικά ποσά που θα κατανεμηθούν από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων ευρώ για βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτάρι και προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με την ενεργοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής.

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το μεγάλο βήμα και επεσήμανε ότι με τις αποζημιώσεις που δίνονται τα εισοδήματα των αγροτών θα αγγίξουν τα επίπεδα του εισοδήματος της τελευταίας τριετίας και δε θα υπολείπονται των εισοδημάτων τους για το 2006. Πρόσθεσε δε, ότι ουδέποτε έως σήμερα δεν είχαν δοθεί τόσο γενναίες και κατ’ εξαίρεση καθώς δεν είναι δικαιούμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός, προβλέπεται για το βαμβάκι 45 ευρώ ανά στρέμμα για μεγάλο ποσοστό ζημιάς και 25 ευρώ για μικρό.

Στο καλαμπόκι η αποζημίωση κινείται από 25 ως 30 ευρώ το στρέμμα, στο σκληρό σιτάρι από 10 ως 13 ευρώ και στο μαλακό από 10 ως 14 ευρώ.

Ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι έχει υπάρξει μεγάλη επιτάχυνση της όλης διαδικασίας ώστε τα χρήματα να καταβληθούν τα ταχύτερο δυνατό στους παραγωγούς.

Όσον αφορά στο μέτωπο των κινητοποιήσεων, άνοιξε η παλιά εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου την οποία νωρίτερα είχαν κλείσει αγρότες της Πελοποννήσου.

Κλειστή παραμένει η νέα Εθνική Αθηνών – Κορίνθου.

Κλειστή είναι επίσης η ΑθηνώνΘεσσαλονίκης σε Κάστρο Βοιωτίας, Αλαμάνα, Μικροθήβες, Νίκαια Λάρισας και Τέμπη.

Παράλληλα, δεν εκτελούνται σήμερα τα δρομολόγια από Ζάκυνθο προς Κυλλήνη καθώς παραγωγοί έχουν καταλάβει το λιμάνι της Ζακύνθου.

Μπλόκα έχουν επίσης στηθεί σε πολλά κομβικά σημεία επαρχιακών οδών.

Όπως έγινε γνωστό, από το μεσημέρι της Δευτέρας δεν εκτελείται κανένα δρομολόγιο των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων και Ηπείρου, προς Αθήνα και Πελοπόννησο και αντίστροφα, λόγω των μπλόκων των αγροτών σε Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο.

Μπλόκο και στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας ΕλασσόναςΚατερίνης στη Τσαριτσάνη.

Κλειστή η Εγνατία οδός στο ύψος της Καβάλας στο κόμβο Κερδυλίων, οι δρόμοι Λάρισας Κοζάνης στο ύψος της γέφυρας των Σερβίων, Θεσσαλονίκης Βέροιας στην Κουλούρα, οι γέφυρες του Εύηνου και του Αχελώου στην Αιτωλοακαρνανία.

Κλειστά είναι τα τελωνεία Εξοχής και Κήπων και ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα.

Ανοίγουν κατά διαστήματα οι συνοριακές διαβάσεις των Ευζώνων και της Δοϊράνης.

Παραμένει το μπλόκο στην εθνική Πρέβεζας Ιωαννίνων στο δήμο Λούρου.

Στα Χανιά Κρήτης παραμένει το μπλόκο στο Πλατάνι Σούδας.
Πηγή: skai.gr