Κλείσιμο

Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις

''Ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ δεν πρόκειται να δώσει η κυβέρνηση'' τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μετά την συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μπλόκων των Θηβών και του Προμαχώνα.

Η κυβέρνηση δεν παζαρεύει. Καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγάκης και ανακοίνωσε ανακατανομή του πακέτου των 500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ικανοποιηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερος αριθμός αγροτών.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι το ακριβές ποσό που θα λάβει το κάθε προϊόν θα ανακοινωθεί μετά την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα της Δευτέρας (18:00) με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών.

Εξάλλου, το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθκε συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών από τη Χαλκιδική με τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Οι αγρότες ενημέρωσαν τον υπουργό για τα ζητήματα που τους απασχολούν και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα με τα αιτήματά τους, ενώ ο κ. Καλαφάτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Χαλκιδικής διεξάγονται χωρίς να παρακωλύονται άλλες κοινωνικές ομάδες.

Για μας δεν υπάρχουν γαλάζια, πράσινα και κόκκινα μπλόκα, σημείωσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφτηκε την Κυριακή το μπλόκο της Νίκαιας.

Σε όλη την Ελλάδα από το Βορρά μέχρι το Νότο και φυσικά εδώ στη Θεσσαλία υπάρχουν μπλόκα αγροτών, που είναι μπλόκα φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών που υποφέρουν από την κοινή αγροτική πολιτική και την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις υπακούοντας πειθήνια σε οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, τόνισε η κα Παπαρήγα.

Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει εμπαίζοντας τους αγρότες. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι συναντήσεις με τους αγρότες, με αποκλειστική ευθύνη του αρμόδιου Υπουργού, έχουν απλά κοινωνικό χαρακτήρα, σχολίασε ο Β. Αποστόλου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

Αμετακίνητοι οι αγρότες

Την απόφασή τους να παραμείνουν στα μπλόκα ανακοίνωσαν οι αγρότες από τα μπλόκα των Τεμπών, Μικροθηβών, Προμαχώνα, Γιαννιτσών και Επανωμής. Όπως δήλωσαν, το πακέτο δεν εξειδικεύτηκε και ζήτησαν τα κονδύλιά του να κατευθυνθούν στους πραγματικούς αγρότες.

Έτσι, οι αγρότες της Θεσσαλίας παραμένουν στα μπλόκα τους στα Τέμπη, τις Μικροθήβες και τη Νίκαια Λάρισας, κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών. Επίσης, στον παρακαμπτήριο δρόμο Λάρισας Ελασσόνας Κατερίνης υπάρχει μπλόκο στην Τσαριτσάνη, ενώ νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στο Δαμάσι, κοντά στον Τίρναβο. Αντίθετα, ανοιχτός είναι κατά διαστήματα ο δρόμος στο Γερακάρι Αγιάς.

Στους νομούς της Μακεδονίας, κλειστούς κρατούν οι αγρότες τους συνοριακούς σταθμούς του Προμαχώνα (Σέρρες), των Ευζώνων και της Δοϊράνης (Κιλκίς), επιτρέποντας όμως κατά διαστήματα και για λίγη ώρα τη διέλευση φορτηγών με ευπαθή προϊόντα. Παράλληλα, κλειστά είναι τα τελωνεία της Εξοχής (Δράμα), των Κήπων και του Ορμενίου (Έβρος).

Εξάλλου, παραμένουν οι αγρότες στο μπλόκο τους στην Κουλούρα Ημαθίας (Εγνατία Οδός), δημιουργώντας πρόβλημα στη διέλευση των οχημάτων από το Κλειδί Ημαθίας προς της Βέροια.

Τέλος, αγρότες του νομού Κοζάνης έχουν συγκεντρωθεί στο ύψος ΑΕΒΕΛ του δρόμου Κοζάνης Πτολεμαΐδας και στη γέφυρα των Σερβίων στο δρόμο Κοζάνης Λάρισας.
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης