Μπλόκα από τους αγρότες

Την εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθηνών, στο ύψος του δήμου Νίκαιας, στη Λάρισα, έκλεισαν λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύ χαμηλές τιμές πώλησης προϊόντων όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι.

Παράλληλα, ωριαίο αποκλεισμό από τις δώδεκα, έως τη μία το μεσημέρι, πραγματοποίησαν αγρότες της Καβάλας, κλείνοντας την εθνική οδό Καβάλας Ξάνθης, στη διασταύρωση της Χρυσούπολης.

Συμβολικές συγκεντρώσεις με αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ, κατά μήκος εθνικών οδών, πραγματοποίησαν αγρότες της ΠΑΣΥ και άλλων επιτροπών αγώνα και σε άλλα σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

Γεωργικά μηχανήματα και τρακτέρ έχουν παραταχθεί από το πρωί, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής στο ύψος της Τρίγλιας, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης Έδεσσας στο ύψος της Νέας Χαλκηδόνας, στην είσοδο της πόλης του Κιλκίς, στο Νευροκόπι Δράμας με σκοπό, εάν αποφασιστεί, να κινηθούν προς το τελωνείο της Εξοχής ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και αγρότες των Σερρών, στην περιοχή του Στρυμόνα και του Προμαχώνα.

Στο μεταξύ το συντονιστικό των αγροτών μελετά το ενδεχόμενο να αποκλειστούν κομβικά σημεία του εθνικού άξονα ΑθηνώνΘεσσαλονίκης. src=../../../upload_files/Image/Grafikoulia/BIGakousteolo.png


Αγρότες από τη Λάρισα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία και την Αργολίδα εκτιμούν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκινούν την Τρίτη το μεσημέρι, θα είναι από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Οι αγρότες από τη Λιβαδειά και τον Ορχομενό, με 400 περίπου αγροτικά μηχανήματα θα αποκλείσουν, το δρόμο στον κόμβο του Κάστρου της Βοιωτίας, στο ύψος του 110 χλμ της εθνικής οδού ΑθηνώνΛαμίας. Οι συνάδελφοί τους από τα χωριά της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας θα κλείσουν την παλιά εθνική οδό ανάμεσα στη Δαύλεια και την Ελάτεια.

Ένα δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό θα δημιουργήσουν οι αγρότες από τη Φθιώτιδα και το Δομοκό, στο ύψος της Αλαμάνας, στο 208 χλμ της ΑθηνώνΛαμίας.

Αγρότες από την περιοχή των Λιβανάτων και της Αταλάντης αποφάσισαν να στήσουν το δικό τους μπλόκο, στο ύψος των Λιβανάτων, στο 146 χλμ της εθνικής οδού ΑθηνώνΛαμίας, αλλά, ως στιγμής, η απόφαση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της συντονιστικής επιτροπής.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της επιτροπής, οι αγρότες από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα θα ενωθούν με τους συναδέλφους τους από το νομό Μαγνησίας για να φτάσουν στις Μικροθήβες και να αποκλείσουν τον κόμβο.

Οι αγρότες, εξάλλου, από τη Λάρισα θα κινηθούν προς τα Τέμπη για να αποκλείσουν εκεί την εθνική οδό, ενώ συνάδελφοί τους από την Καρδίτσα και τη Λάρισα έχουν συγκεντρωθεί ήδη στον κόμβο της Νίκαιας.

Νωρίτερα, έκκληση προς τους αγρότες να αποφύγουν τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, γιατί, όπως είπε, θα έρθουν σε αντίθεση με την ίδια τη κοινωνία.

Από τη πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό, εξέφρασε τη στήριξή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα κάλεσε τη κυβέρνηση να ζητήσει χαλάρωση των κανόνων της κοινής αγροτικής πολιτικής, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν από εθνικούς πόρους.
Πηγή: skai.gr