ΦΑΚΕΛΟΙ

Φυτεύουμε την Πάρνηθα

04.11.2010 | 04:15 μμΤελευταία Ενημέρωση 02:42 μμ 11.11.2011

Για δεύτερη χρονιά αναδασώνουμε την Πάρνηθα. Η Πάρνηθα, που μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2007 έπαψε να είναι το φυσικό κλιματιστικό της Αθήνας, έχει την ευκαιρία για αναγέννηση. 

Οι αναδασωτικές εργασίες στον εθνικό δρυμό ξεκινούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τον Μάιο του 2012 

Κάθε Σαββατοκύριακο από 100 έως 120 εθελοντές θα λαμβάνουν μέρος στις εργασίες. 

Το νέο είναι ότι φέτος μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και επιχειρήσεις όμως βασική προϋπόθεση είναι το προσωπικό να έχει περάσει από την εκπαίδευση όπως συμβαίνει και στους απλούς εθελοντές.

Τη συνδιοργάνωση της δράσης έχουν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η διεύθυνση αναδασώσεων Αττικής, το Δασαρχείο Πάρνηθας και το Παρατηρητήριο Πάρνηθα που ήταν μια προσπάθεια του WWF, του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής.

Επίσης όσοι εθελοντές είχαν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις κατά την περσινή περίοδο, δεν χρειάζεται φέτος να περάσουν από εκπαίδευση. Πρέπει μόνο να συμπληρώσουν την ημερομηνία που μπορούν να λάβουν μέρος


Ενημερώνουμε ότι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά στις αναδασωτικές εργασίες μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση –δήλωση που θα βρουν στην ιστοσελίδα της δράσης parnitha.wwf.gr. 

Όλα τα στοιχεία των εθελοντών θα είναι απόρρητα και θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τη συγκεκριμένη δράση.

Οι εθελοντές που επιθυμούν να συνεισφέρουν εθελοντική εργασία θα πρέπει να παρακολουθήσουν υποχρεωτικά πρόγραμμα θεωρητικής εκπαίδευσης και πρακτικής εξάσκησης. Η θεωρητική εκπαίδευση θα γίνει με δύο τρόπους, με εξ αποστάσεως σεμινάριο (e-learning) μέσω του διαδικτίου ή με επιμορφωτικό σεμινάριο σε αίθουσες που θα ανακοινώσει ο Φορέας. Η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιηθεί στην Πάρνηθα τις ημέρες των εργασιών. 

Οι εθελοντές, στην ιστοσελίδα, πέρα από τα στοιχεία τους καλούνται να συμπληρώσουν και τις ημέρες αλλά και τις ώρες για την θεωρητική εκπαίδευση αλλά και τις ημέρες που επιθυμούν να κάνουν τη δράση.

Οι εργασίες ενδέχεται να παραταθούν, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν. 

Οι εθελοντές που θα συμμετάσχουν στις αναδασωτικές εργασίες θα πρέπει να σέβονται τον κανονισμό λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού και να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό (άνετα ρούχα, κατάλληλα παπούτσια, καπέλο, νερό). 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ενημερωθείτε από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας στα τηλέφωνα 2102478540, 2102445226.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

H Πάρνηθα πριν τη φωτιά
O Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας11.11.2011
Η Πάρνηθα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αττικής, ή 36 χλμ. οδικώς από την Αθήνα και καταλαμβάνει έκταση 300.000 στρεμμάτων, στην οποία περιλαμβάνονται δεκάδες κορυφές, χαράδρες, ρεματιές και οροπέδια. Δασικώς υπάγεται στα Δασαρχεία Πάρνηθας και Καπανδριτίου και στη Δ/νση Δασών Ανατολικής Αττικής.
Φυτεύουμε την Πάρνηθα 04.11.2010
Ο Φορέας Διαχείρισης και το Δασαρχείο Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, η Διεύθυνση Αναδασώσεων Αττικής και το Παρατηρητήριο Πάρνηθα, το οποίο αποτελούσε πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ, της Καθημερινής και του WWF Ελλάς, διοργανώνουν ένα πρότυπο πρόγραμμα εθελοντικών αναδασωτικών εργασιών στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.
Η φωτιά στην Πάρνηθα και οι συνέπειες της στο μικροκλίμα της Αθήνας11.11.2011
Το δάσος της Πάρνηθας αποτελούσε ένα από τους κύριους μηχανισμούς  μείωσης της θερμοκρασίας του αέρα που έρεε από τον Βορρά προς την Αθήνα. Ο ψυχρός αέρας  δρόσιζε τα βόρεια και βορειοανατολικά τμήματα της πόλης που πάντα ήταν πιο δροσερά από το κέντρο ή τα δυτικά προάστια.
Αναδασώνουμε την Πάρνηθα κάθε Σαββατοκύριακο
Αναδάσωση Πάρνηθα 2011-201211.11.2011
Για δεύτερη χρονιά αναδασώνουμε την Πάρνηθα. Οι αναδασωτικές εργασίες στον εθνικό δρυμό ξεκινούν το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα της δράσης parnitha.wwf.gr.
Επιτυχής η αναδάσωση στη Πάρνηθα17.05.2011
Με επιτυχία καταγράφεται η αναδασωτική απόπειρα απευθείας με σπόρους που έγινε το Δεκέμβριο στον Εθνικό δρυμό Πάρνηθας από εθελοντές. Η επιτυχία της σποροφύτευσης ανοίγει νέες δυνατότητες και τόσο ο φορέας διαχείρισης όσο και το οικείο δασαρχείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν τη μέθοδο σε μεγαλύτερη κλίμακα καλύπτοντας 9.000 στρέμματα της Πάρνηθας.
Δενδροφυτεύσεις: «Πλουσιότερη» κατά 4.500 δέντρα η Πάρνηθα 25.02.2011
Περισσότερα από 4.500 δενδρύλλια κεφαλλινιακής ελάτης έχουν φυτευτεί στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας από τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι εθελοντές φυτεύουν, τα πρόβατα ξεριζώνουν 14.02.2011
Σε αρκετά βουνά της Αττικής, η βόσκηση απαγορεύεται από τη στιγμή που οι περιοχές έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες. Και όμως τα πρόβατα βγαίνουν στις πλαγιές και καταστρέφουν τη φυσική αναγέννηση μέχρι η γη να γίνει τελείως άγονη.
Από τα μέσα Νοέμβριου έχουν φυτευτεί στην περιοχή 6.000 φυτά (Φωτό αρχείου)
Στόχος η πράσινη Πάρνηθα! 22.01.2011
Δεκάδες εκπαιδευμένοι εθελοντές φύτεψαν και αυτό το Σαββατοκύριακοδενδρύλλια κεφαλληνιακής ελατής στην Πάρνηθα. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών η δράση για το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιανουαρίου αναβάλλεται. Από τα μέσα Νοέμβριου έχουν φυτευτεί στην περιοχή 6.000 φυτά.
Αναδασώσεις... ένα μάθημα για όλους μας24.01.2011
Απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα των πολιτών για τις αναδασώσεις του ΣΚΑΪ. Γιατί οι αναδασώσεις είναι ένα μάθημα για όλους μας.
Δίνουμε ζωή στην Πάρνηθα16.01.2011
Εξακόσια δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης φυτεύτηκαν και αυτή την Κυριακή στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Συνολικά από το μέσα Νοεμβρίου έχουν φυτευτεί στα βουνά 4.700 δενδρύλλια.
Νέα δράση για νέα πνοή στην Πάρνηθα15.01.2011
Συνεχίζεται και αυτό το Σαββατοκύριακο το εθελοντικό πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας. Δεντροφύτευση πραγματοποιείται και στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών Σουνίου στο 46ο χιλιόμετρο.
Φωτογραφία αρχείου
Δίνουμε νέα ζωή στην Πάρνηθα! 04.01.2011
Ακόμη 600 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης φύτεψαν την Κυριακή στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας οι εθελοντές. Οι εθελοντικές αναδασώσεις στον εθνικό δρυμό θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο.
Η προσπάθεια στην Πάρνηθα συνεχίζεται05.12.2010
Περισσότερους από 2.280 σπόρους κεφαλληνιακής ελάτης φύτεψαν την Κυριακή οι εθελοντές που συμμετείχαν στην αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, δράση η οποία θα επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο έως και τον προσεχή Απρίλιο. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αναβάλλεται η αναδάσωση για τις 11 και 12 Δεκεμβρίου.
Αναβολή της αναδάσωσης λόγω ομίχλης 04.12.2010
Αναβάλλεται λόγω της ομίχλης και του δυνατού αέρα το προγραμματισμένο για το Σάββατο πρότυπο πρόγραμμα εθελοντικής αναδάσωσης της Πάρνηθας, που διοργανώνουν ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και το Παρατηρητήριο Πάρνηθα.
Συνεχίζουμε την αναδάσωση της Πάρνηθας28.11.2010
Συνεχίζεται το πρότυπο πρόγραμμα εθελοντικής αναδάσωσης της Πάρνηθας, που διοργανώνουν και αυτό το Σαββατοκύριακο (4 και 5 Δεκεμβρίου) ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και το Παρατηρητήριο Πάρνηθα.
(φωτό αρχείου)
"Πρασινίζουμε" την Πάρνηθα27.11.2010
Συνεχίζεται την Κυριακή το πρόγραμμα εθελοντικής αναδάσωσης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, όπως όλα τα Σαββατοκύριακα έως και τον Απρίλιο του 2011. Συνολικά έως τώρα έχουν φυτευτεί 2.500 δενδρύλλια κεφαλληνιακής ελάτης.
Ανάσα ζωής στην Πάρνηθα22.11.2010
Ανάσα ζωής στην Πάρνηθα δίνουν και αυτό το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Νοεμβρίου και μέχρι τον Απρίλιο του 2011 εθελοντές από όλη την Αττική.
Οι δράσεις πραγματοποιούνται Σάββατο και Κυριακή και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο 2011
«Πρεμιέρα» δενδροφυτεύσεων στην Πάρνηθα20.11.2010
Πρώτο Σαββατοκύριακο της μεγάλης δεντροφύτευσης στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών. Έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 1.500 εθελοντές.
Την Κυριακή η κάμερα του ελικοπτέρου του ΣΚΑΪ είχε εντοπίσει την πρώτη παρανομία
Πάρνηθα: Νέο περιστατικό παράνομης υλοτόμησης17.11.2010
Δεύτερο περιστατικό παράνομης υλοτόμησης μέσα σε τρεις ημέρες σημειώθηκε στο Καπανδρίτι, στους πρόποδες της Πάρνηθας. Κόπηκαν πεύκα σε έκταση εκτός του εθνικού δρυμού.
Αδιάψευστος μάρτυρας της καταστροφής η κάμερα του ΣΚΑΪ
Υλοτόμηση στην Πάρνηθα14.11.2010
Συλλήψεις στην Πάρνηθα για εργασίες υλοτόμησης. Μια μεγάλη περιοχή του βουνού κοντά στη Μαλακάσα έχει απογυμνωθεί από δέντρα. Την καταστροφή κατέγραψε η κάμερα του ελικοπτέρου του ΣΚΑΪ.
Προηγούμενη      

Επόμενη

   
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ