ΦΑΚΕΛΟΙ

Βατοπέδι και ελληνικό δημόσιο

25.09.2010 | 05:43 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:43 μμ 25.09.2010

Τα έγγραφα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το Βατοπέδι:

Σελ. 1 ΕΔΩ
Σελ. 2 ΕΔΩ
Σελ. 3 ΕΔΩ
Σελ. 4 ΕΔΩ

Όξυνση του πολιτικού κλίματος έχει προκαλέσει τα τελευταία τρία χρόνια η πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου που αφορά την ανταλλαγή ακινήτων του δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που προκύπτουν  από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, άλλες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και ανεξάρτητο οίκο, δεν αποδεικνύεται ζημιά του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Τα στοιχεία αυτά που έχει στην κατοχή της η δικαιοσύνη, αλλά και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ανατρέπουν τις ώς σήμερα εκτιμήσεις και ρίχνουν νέο φως στην υπόθεση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Βατοπέδι: Επείγουσα επιστολή της ΝΔ 15.10.2010
Μετά τις αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ για τα όσα κατέθεσε ο γαμπρός της Στ. Μαντέλη,  η ΝΔ τονίζει ότι πριν συνταχθεί το οποιοδήποτε πόρισμα θα πρέπει η προανακριτική να ζητήσει τη σχετική δικογραφία. Τα πορίσματα ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα δεδομένα στην υπόθεση Βατοπεδίου 14.10.2010
Νέα δεδομένα στην υπόθεση Βατοπεδίου δημιουργεί κατάθεση αστυνομικού, που δόθηκε στις δικαστικές αρχές σε ανύποπτο χρόνο, και φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ.
Π. Δούκας: «Αθλιότητα η υπόθεση Βατοπεδίου» 13.10.2010
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρώην υφυπουργός υποστήριξε ότι δεν έχει βρεθεί μαύρο πολιτικό χρήμα, ούτε προκύπτει ζημιά του Δημοσίου. Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα υποφέρει από λαϊκισμό και ανεπάρκεια πολιτικού προσωπικού και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν αξιοποίησε τη "λευκή επιταγή".
Κοντός: Επιστολή διαμαρτυρίας για το Βατοπέδι 12.10.2010
Με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της προκαταρκτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου ο Α. Κοντός κάνει λόγο για πολιτική δίωξη.
Βατοπέδι: Παράταση των εργασιών ζητά ο Αλ. Τσίπρας12.10.2010
Την παράταση των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση τη Μονής Βατοπεδίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ζητά ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.
Νέο υπόμνημα Π. Δούκα για Βατοπέδι07.10.2010
Επίθεση στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην προανακριτική για το Βατοπέδι εξαπέλυσε, μέσα από υπόμνημα που έστειλε στο πρόεδρο της επιτροπής, ο Πέτρος Δούκας. Απάντησε στη φημολογία και τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν ως βέβαιη την παραπομπή του στο ειδικό δικαστήριο.

Βατοπέδι: Συμφωνούν ότι διαφωνούν06.10.2010
Σε διαφορετικές πορισματικές εκθέσεις φαίνεται να καταλήγουν και πάλι τα κόμματα που συμμετέχουν στην προανακριτική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Νέα στοιχεία για την αξία της Βιστωνίδας04.10.2010
Νέα στοιχεία για την υπόθεση Βατοπεδίου αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ φέρνοντας στο φως έκθεση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών σχετικά με την πραγματική άξια της λίμνης Βιστωνίδας. Εκτιμάται ότι η εκμετάλλευση της λίμνης με ιχθυοκαλλιέργειες θα απέφερε στο δημόσιο κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
«Δεν υπήρξε ζημία στο Δημόσιο»03.10.2010
Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για ζημία του ελληνικού δημοσίου, από τις ανταλλαγές στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Κυριακή με Δράση», ο Θανάσης Πλεύρης, βουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος της προανακριτικής επιτροπής.
Ευάγγελος Μπασιάκος (φωτό αρχείου)
Με υπόμνημα κατέθεσαν για το Βατοπέδι, Μπασιάκος και Κοντός01.10.2010
Με υπομνήματα τελικά επέλεξαν να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι οι πρώην υπουργοί της Νέα Δημοκρατίας Ευάγγελος Μπασιάκος και Αλέξανδρος Κοντός.
Βουλγαράκης: Αν αποδειχθεί η ζημιά τότε είναι σκάνδαλο το Βατοπέδι30.09.2010
Τη διαφωνία του με την τακτική που ακολουθεί η ΝΔ στα θέματα των εξεταστικών συνολικά εξέφρασε μιλώντας με δημοσιογράφους ο Γιώργος Βουλγαράκης. Με υπόμνημα κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας Πέτρος Δούκας. Αναφέρει ότι όλα τα έγγραφα και οι αποφάσεις που υπέγραψε ήταν οι εισηγήσεις των αρμόδιων θεσμοθετημένων οργάνων του κράτους.
Δούκας: «Αβάσιμες και έωλες οι κατηγορίες» 30.09.2010
Γραπτό τετρασέλιδο υπόμνημα κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ Πέτρος Δούκας.
Υπόμνημα Ρουσόπουλου29.09.2010
Στο γραπτό υπόμνημά του προς την επιτροπή που ερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου ο πρώην υπουργός Θ. Ρουσόπουλος υποστηρίζει ότι από τις εκθέσεις των ορκωτών εκτιμητών δεν προκύπτει ζημία για το Δημόσιο. Διαβάστε το υπόμνημα ΕΔΩ 

Βατοπέδι: Στην τελική ευθεία οι εργασίες της προανακριτικής 29.09.2010
Μέχρι το τέλος της εβδομάδα ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων και οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα χρειαστεί περίπου 20 ημέρες μετά την λήξη των εργασιών για την σύνταξη πορίσματος.
Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις για το Βατοπέδι 29.09.2010
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι καταθέσεις των μαρτύρων και οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο πρόεδρος της επιτροπής Δ. Τσιρώνης δήλωσε ότι η ζημία του Δημοσίου είναι δεδομένη. Υπόμνημα απέστειλε ο Θ. Ρουσόπουλος.
Η απάντηση Καραμανλή για Βατοπέδι28.09.2010
Ο κ. Καραμανλής υποστηρίζει πως δεν προέκυψε ζημιά του Δημοσίου, καλύπτει πλήρως τους υπουργούς της κυβέρνησής του και εκφράζει την ελπίδα  η προανακριτική «να αποφύγει ττη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων».
Εν αναμονή της απάντησης Καραμανλή28.09.2010
Με μία λιτή επιστολή αναμένεται να απαντήσει ο Κώστας Καραμανλής στην προανακριτική επιτροπή για το Βατοπέδι. Θα τονίσει ότι υπάρχουν μόνο πολιτικές ευθύνες.
Ο Νίκος Δένδιας
Βατοπέδι: «Δεν υπάρχει ζημιά για το Δημόσιο» 28.09.2010
«Όταν δεν υπάρχει ζημιά για το Δημόσιο δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί έγκλημα», τόνισε στο ΣΚΑΪ ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Βατοπέδι: Αμηχανία από τις αποκαλύψεις του ΣΚΑΪ 26.09.2010
Η αποκάλυψη του ΣΚΑΪ ότι δεν υπήρξε ζημιά για το δημόσιο στην υπόθεση του Βατοπεδίου δεν εξηγεί γιατί συστάθηκε προανακριτική επιτροπή και προκαλεί αμηχανία στο πολιτικό σύστημα. Διαβάστε τα έγγραφα του ΣΟΕ.
Ολική ανατροπή για το Βατοπέδι25.09.2010
Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση Βατοπεδίου μετά την αποκάλυψη του ΣΚΑΪ ότι στα έγγραφα της δικογραφίας, τα οποία ερεύνησαν δύο εξεταστικές επιτροπές και η προανακριτική της Βουλής, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη ζημιά για το δημόσιο.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ