ΦΑΚΕΛΟΙ

Βατοπέδι και ελληνικό δημόσιο

25.09.2010 | 05:43 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:43 μμ 25.09.2010

Τα έγγραφα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών για το Βατοπέδι:

Σελ. 1 ΕΔΩ
Σελ. 2 ΕΔΩ
Σελ. 3 ΕΔΩ
Σελ. 4 ΕΔΩ

Όξυνση του πολιτικού κλίματος έχει προκαλέσει τα τελευταία τρία χρόνια η πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου που αφορά την ανταλλαγή ακινήτων του δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα.

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που προκύπτουν  από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, άλλες κρατικές υπηρεσίες, αλλά και ανεξάρτητο οίκο, δεν αποδεικνύεται ζημιά του ελληνικού δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Τα στοιχεία αυτά που έχει στην κατοχή της η δικαιοσύνη, αλλά και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, ανατρέπουν τις ώς σήμερα εκτιμήσεις και ρίχνουν νέο φως στην υπόθεση.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για Εφραίμ22.12.2010
Σε 10 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η πρώην πρωτοδίκης Μαρία Ψάλτη. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για το μεθοδευμένο κλείσιμο της δίκης στο Πρωτοδικείο Ροδόπης, το 2003.
Γιώργος Σανιδάς
Υπόθεση Βατοπεδίου: Στο αρχείο η έρευνα σε βάρος του Γ. Σανιδά21.12.2010
Στο αρχείο τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη που υπεβλήθη το Σεπτέμβριο του 2010, να ερευνηθεί εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στον τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σανιδά για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.
Βατοπέδι: Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου23.11.2010
Κληρώθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι δέκα δικαστές που θα συγκροτήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Π. Δούκας: «Κάποιοι θα αναγκαστούν να ζητήσουν συγγνώμη» 21.11.2010
Για μεγάλη και καραμπινάτη παρανομία που δεν έχει προηγούμενο, έκανε λόγο ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στην παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο για την υπόθεση Βατοπεδίου,
ΝΔ: «Άκυρη» η ψηφοφορία για Βατοπέδι18.11.2010
Η ΝΔ υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει τελικά παραπομπή των τριών υπουργών της ότι υπεκλάπη η ψήφος των κομμάτων της Αριστεράς. Ωστόσο, δεν ζητεί την επανάληψη της ψηφοφορίας.
Βατοπέδι: Η ΝΔ ζητά επανάληψη της ψηφοφορίας 17.11.2010
Θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση του Βατοπεδίου, θέτει η Νέα Δημοκρατία, η οποία θα παρουσιάσει το ζήτημα σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη. Δικαιωμένοι αισθάνονται Ρουσόπουλος - Βουλγαράκης.
Παραπομπή Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα17.11.2010
Στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου.
Στην ψηφοφορία δε συμμετείχαν ΝΔ και ΛΑΟΣ
Eπί τάπητος η παραπομπή των «5»16.11.2010
Στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για παραπομπή ή όχι στο ειδικό δικαστήριο των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου. Αντίδραση για την επιστολική ψήφο. Αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία ΝΔ και ΛΑΟΣ.
Απόφαση για την παραπομπή των «5» στο Ειδικό Δικαστήριο16.11.2010
Την παραπομπή ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο των 5 πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση Βατοπεδιου αποφασίζει την Τρίτη η Βουλή. Η ΝΔ αναμένεται να αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Ελεύθερος με εγγύηση για την υπόθεση Βατοπεδίου01.11.2010
Ελεύθερος με εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ, αφέθηκε μετά την απολογία του για την υπόθεση Βατοπεδίου, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου.
Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔ για την υπόθεση Βατοπεδίου31.10.2010
Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρ. Καλού, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου ,καθηγητής, Πέτρος Παπαγεωργίου.
Υποστήριξε ότι το ολυμπιακό ακίνητο κατέληξε στη Μονή Βατοπεδίου διότι το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να μεταφερθεί εκεί
Υπόθεση Βατοπεδίου: Ελεύθερος με όρους ο Γ. Μητρόπουλος 27.10.2010
Ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά τη μαραθώνια απολογία του στην εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, Γιώργος Μητρόπουλος.
Οξύνεται η αντιπαράθεση για το Βατοπέδι 19.10.2010
Την οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο και των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ, που πρότεινε στο πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αμοιρίδης
Αντιπαράθεση για την παραπομπή των «5» 19.10.2010
Στην ορθότητα της παραπομπής των 5 πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση του Βατοπεδίου επέμεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης. Για αθλιότητα έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας.
Παραπομπή 5 υπουργών προτείνει το ΠΑΣΟΚ18.10.2010
Παραπομπή και των πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για το Βατοπέδι προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν παραπομπή για απιστία των κυρίων Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού. Το θέμα της παραγραφής προτάσσει ο ΛΑΟΣ. Τα πορίσματα αναλυτικά. 
Επιστολή Βουλγαράκη για παραπομπή 18.10.2010
«Το ΠΑΣΟΚ διέπραξε σήμερα -και μόνον αυτό, μια τεράστια πολιτική αθλιότητα. Η παραπομπή μου στο Δικαστικό Συμβούλιο είναι και παράνομη και ανήθικη αφού είναι σε όλους γνωστό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε καμία απολύτως εμπλοκή η σχέση με την όλη υπόθεση».
Σήμερα τα πορίσματα για το Βατοπέδι18.10.2010
Το απόγευμα της Δευτέρας παραδίδουν στον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα τα πορίσματα της Προανακριτικής Επιτροπής, για το Βατοπέδι. Πέτρος Δούκας: "Δεν έχει βρεθεί ροή μαύρου πολιτικού χρήματος".
«Στο Βατοπέδι δεν υπήρξε ροή μαύρου πολιτικού χρήματος» 17.10.2010
Στην υπόθεση του Βατοπεδίου δεν έχει βρεθεί καμία ροή «μαύρου πολιτικού χρήματος», δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Κυριακή με Δράση», ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας.
Αναμένεται επιστολή Δούκα για Βατοπέδι16.10.2010
Επιστολή στην επιτροπή που ερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ετοιμάζεται να στείλει ο πρώην υπουργός Πέτρος Δούκας λίγο πριν δοθούν στη δημοσιότητα τα πορίσματα της προανακριτικής.
Δεν υπάρχει αποχαρακτηρισμός της έκτασης στην Ουρανούπολη16.10.2010
Κανείς αποχαρακτηρισμός δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Ουρανούπολη, καθώς μια τέτοια πράξη χρειάζεται μία ειδική και πολύ σύνθετη διαδικασία. Η Μονή Βατοπεδίου μάλιστα, έχει ζητήσει την ακύρωση της ανταλλαγής, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ