ΦΑΚΕΛΟΙ

Διλήμματα και σκληρές πολιτικές αλήθειες

06.09.2010 | 11:55 πμΤελευταία Ενημέρωση 12:08 μμ 06.09.2010

Ο δρόμος προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα είναι ανηφορικός, τόσο για τους υποψήφιους όσο και το πολιτικό σύστημα.

Όχι μόνο γιατί οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μία οδυνηρή πολιτικά και οικονομικά συγκυρία για τη χώρα μας και άρα η ψήφος στην κάλπη αποτελεί αναπόφευκτα δημοψήφισμα απέναντι στο Μνημόνιο (τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τις αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι, αν «διαβάσει» κανείς τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων).

Κυρίως, όμως, επειδή η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου έφερε στην επιφάνεια σκληρές πολιτικές αλήθειες για όλα τα κόμματα: Διλήμματα, διαχωριστικές γραμμές, αρνήσεις, απειλές, διαγραφές...

Στο κυβερνών κόμμα κάποιοι τολμούν να μιλήσουν ακόμα και για κατάρρευση της πρωθυπουργικής εικόνας του Γ. Παπανδρέου μετά την άρνηση υφυπουργών και υπουργών του να δεχθούν το χρίσμα, παρότι είδαν κατάματα την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.

Στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να στείλει μήνυμα γαλάζιας συσπείρωσης, παρά το γκρίζο σύννεφο που προκάλεσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και το μαύρο σύννεφο που προκάλεσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος και απομακρύνθηκε ως το «μαύρο» πρόβατο.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν και οι τρικλοποδιές του ΛΑΟΣ, καθώς φαίνεται να επηρεάζει – δημοσκοπικά τουλάχιστον – τον αριθμό που θα μπορούσε να κερδίσει η ΝΔ.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, στο μόνο που συμφωνούν μέχρι στιγμής είναι ότι... διαφωνούν, αφού οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αλαβάνου επιμένουν την υποστήριξη της υποψηφιότητας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επανέφερε την πρόταση για την υποψηφιότητα του εργατολόγου Α. Μητρόπουλου, ενώ ο Μανώλης Γλέζος που πήρε μέρος στην συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Οι πολίτες θέλουν περιφερειάρχη για να δώσει λύσεις» 07.11.2010
«Οι πολίτες θέλουν περιφερειάρχη, που να μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της περιφέρειας» δήλωσε ο Γ. Σγουρός. «Ο αγώνας δεν τελείωσε» ανέφερε ο Β. Κικίλιας.
Γ. Παπανδρέου: «Από αύριο συνεχίζουμε τη δουλειά μας» 07.11.2010
«Καταφέραμε όλοι μαζί να διαψεύσουμε όσους θεωρούσαν ότι η χώρα δεν έχει μέλλον. Η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις».
«Οι Αθηναίοι εκφράστηκαν στην κάλπη με ωριμότητα»07.11.2010
«Οι Αθηναίοι εκφράστηκαν στην κάλπη με ωριμότητα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Κάλεσμα του Γιώργου Καμίνη στους ψηφοφόρους για ανατροπή στον β’ γύρο των εκλογών.
«Ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε τίποτε» 07.11.2010
Ικανοποίηση επικρατεί στον Περισσό για τα αποτελέσματα του α’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μήνυμα Α. Παπαρήγα σε όσους επέλεξαν αποχή ή άλλα ψηφοδέλτια.
ΝΔ: «Απέδωσε η στρατηγική Σαμαρά»07.11.2010
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ρηγίλλης από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αφού ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά, περνάει στο δεύτερο γύρο.
Κ. Γκιουλέκας: «Μήνυμα νίκης»07.11.2010
«Μήνυμα νίκης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι το δεύτερο γύρο.
Π. Ψωμιάδης: «Συνεχίζουμε για μία δυνατή ενωμένη κεντρική Μακεδονία»07.11.2010
«Ο λαός ψηφίζει πάντοτε σοφά. Αυτόν τον λαό δεν τον πρόδωσα και δεν θα τον προδώσω ποτέ», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Παραιτείται από βουλευτής ο Γ. Δημαράς 07.11.2010
Την παραίτησή του από βουλευτής την 1η Ιανουαρίου ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γιάννης Δημαράς. «Δώσαμε μάχη χωρίς κομματικές εξαρτήσεις» τόνισε.
ΠΑΣΟΚ: Αναμένεται τοποθέτηση του πρωθυπουργού07.11.2010
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το αν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Πεταλωτής: "Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί με απόλυτη ευθύνη, μόλις υπάρξει καθαρή εικόνα".
Η περιφερειακή επιρροή των πολιτικών κομμάτων
Ψήφισαν με το μυαλό στο Μνημόνιο07.11.2010
Σύμφωνα με την Public Issue, με ποσοστό ενσωμάτωσης 40%, η περιφερειακή επιρροή των κομμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές διαμορφώνεται ως εξής: ΠΑΣΟΚ 34,5%, ΝΔ 32,6%, ΚΚΕ 10.8%, ΛΑΟΣ 4,1% και ΣΥΡΙΖΑ 4,5%.
Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης
«Η αποχή το πρώτο σήμα που εκπέμπει η κοινωνία»07.11.2010
Όλοι αυτοί που αρνήθηκαν να συμμετέχουν λένε ότι οι πολίτες δεν χειραγωγούνται δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Ε. Στυλιανίδης. Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Ρηγίλλης για τις περιφέρειες Αττικής, Κ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου.
Exit Polls με μιζανπλί... 07.11.2010
Το πρώτο αποτέλεσμα δημοσκόπησης κάλπης προέρχεται από ένα κουρείο, αυτό του Χρήστου Καραφουλίδη, από την Πτολεμαΐδα, που εδώ και χρόνια στήνει τη δική του κάλπη σε κάθε εκλογές.
Δημοσκοπήσεις: Σγουρός - Κικίλιας στο 2ο γύρο07.11.2010
Ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA μετέδωσε δημοσκόπηση της GPO και ο ΑΛΤΕΡ της εταιρίας ALCO. Αναλυτικά τα αποτελέσματα για δήμους και περιφέρειες.
Έκλεισαν οι κάλπες07.11.2010
Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία. Στις 21:30 η πρώτη εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.
«Χρειάζεται ψήφος ευθύνης» 07.11.2010
Χρειάζεται ψήφος ευθύνης δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. «Ο κόσμος δεν πήγε να ψηφίσει γιατί δεν πήγε να καταψηφίσει» σημείωσε.
Κ. Ελλάδα: Μεγάλη αποχή στις ορεινές περιοχές 07.11.2010
Σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας εκτιμάται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η αποχή θα φτάσει και το 40%. Διαφορετική εικόνα στην Στερεά Ελλάδα.
Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών 07.11.2010
ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ: Μαζί με τους πολίτες το εκλογικό τους δικαίωμα ασκεί η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου. Δηλώσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων όπως επίσης και από υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες.
Αποχή από τις εκλογές για τους κατοίκους της Γαύδου07.11.2010
Απέχουν από τις περιφερειακές εκλογές οι 156 κάτοικοι της Γαύδου, ζητώντας να αλλάξουν οι όροι του διαγωνισμού για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Κρήτη.
Aντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές05.11.2010
Αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες φαίνεται ότι διαμορφώνουν νέο πολιτικό τοπίο στη χώρα. Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου.
Επίσκεψη Παπανδρέου στο Ηράκλειο 06.11.2010
Στο Ηράκλειο μετέβη το Σάββατο ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξη τονίζει ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες» και κατηγορεί την αντιπολίτευση για δημαγωγία.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ