ΦΑΚΕΛΟΙ

Διλήμματα και σκληρές πολιτικές αλήθειες

06.09.2010 | 11:55 πμΤελευταία Ενημέρωση 12:08 μμ 06.09.2010

Ο δρόμος προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα είναι ανηφορικός, τόσο για τους υποψήφιους όσο και το πολιτικό σύστημα.

Όχι μόνο γιατί οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μία οδυνηρή πολιτικά και οικονομικά συγκυρία για τη χώρα μας και άρα η ψήφος στην κάλπη αποτελεί αναπόφευκτα δημοψήφισμα απέναντι στο Μνημόνιο (τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τις αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι, αν «διαβάσει» κανείς τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων).

Κυρίως, όμως, επειδή η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου έφερε στην επιφάνεια σκληρές πολιτικές αλήθειες για όλα τα κόμματα: Διλήμματα, διαχωριστικές γραμμές, αρνήσεις, απειλές, διαγραφές...

Στο κυβερνών κόμμα κάποιοι τολμούν να μιλήσουν ακόμα και για κατάρρευση της πρωθυπουργικής εικόνας του Γ. Παπανδρέου μετά την άρνηση υφυπουργών και υπουργών του να δεχθούν το χρίσμα, παρότι είδαν κατάματα την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.

Στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να στείλει μήνυμα γαλάζιας συσπείρωσης, παρά το γκρίζο σύννεφο που προκάλεσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και το μαύρο σύννεφο που προκάλεσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος και απομακρύνθηκε ως το «μαύρο» πρόβατο.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν και οι τρικλοποδιές του ΛΑΟΣ, καθώς φαίνεται να επηρεάζει – δημοσκοπικά τουλάχιστον – τον αριθμό που θα μπορούσε να κερδίσει η ΝΔ.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, στο μόνο που συμφωνούν μέχρι στιγμής είναι ότι... διαφωνούν, αφού οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αλαβάνου επιμένουν την υποστήριξη της υποψηφιότητας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επανέφερε την πρόταση για την υποψηφιότητα του εργατολόγου Α. Μητρόπουλου, ενώ ο Μανώλης Γλέζος που πήρε μέρος στην συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Στον 2ο γύρο οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον ικανότερο 09.11.2010
Ο Γιάννης Σγουρός στο skai.gr: Στο 2ο γύρο οι πολίτες θα έχουν στο μυαλό τους ένα κριτήριο για να επιλέξουν. Και αυτό δεν είναι άλλο από το ποιος υποψήφιος από τους δύο είναι ικανότερος και αποτελεσματικότερος να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.
Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία09.11.2010
Την Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν, τη Μιανμάρ και τη Γουινέα, και αυτοδιοικητικές στην Ελλάδα. Το γεγονός έχει τη σημειολογική αξία του.
Τα μηνύματα των εκλογών 09.11.2010
Στο μήνυμα των εκλογών αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. 

Χρυσοχοΐδης – Παυλόπουλος στο ΣΚΑΪ για το μήνυμα των εκλογών08.11.2010
Τι λένε για τον Καλλικράτη, τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γιατί απορρίπτουν μία κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο χάρτης είναι από το υπουργείο Εσωτερικών
Περιφέρειες: Οι μονομαχίες της επόμενης Κυριακής 08.11.2010
Την ερχόμενη Κυριακή θα κριθεί η εκλογική αναμέτρηση στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας. "Πράσινες" από την πρώτη Κυριακή οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. 
Οι 104 δήμοι που έβγαλαν δήμαρχο08.11.2010
Σε 104 δήμους ξεκαθάρισε η μάχη από την πρώτη Κυριακή, ενώ σε επαναληπτικές εκλογές θα οδηγηθούν 221 δήμοι. Αναλυτικά οι δήμοι και τα ονόματα των δημάρχων.

Δεν γέμισαν οι κάλπες την Κυριακή...
Νίκησε η αποχή – έχασαν τα μεγάλα κόμματα 08.11.2010
Στο 39% έφτασε η αποχή στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μεγάλο όμως δεν ήταν μόνο το ποσοστό αποχής, αλλά και οι απώλειες των δύο κομμάτων. Ένα εκατομμύριο ψήφους έχασε το ΠΑΣΟΚ και 500.000 η ΝΔ.
Αντώνης Σαμαράς και Βασίλης Κικίλιας
Α. Σαμαράς: «Την Αττική μπορούμε να την κερδίσουμε»08.11.2010
Mιλώντας στους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια Αττικής o πρόεδρος της ΝΔ τους ζήτησε να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Βασίλη Κικίλια.
Εκλογές αποχής και κομματικού «αυτισμού» 08.11.2010
Οι διεθνείς αγορές και οι δανειστές μας σε Ευρώπη και Αμερική ακόμα αδυνατούν να καταλάβουν έναν πρωθυπουργό που προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική του βάση, λίγο έλειψε να πάρει στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας ένα ρίσκο πολιτικής αστάθειας για τη χώρα.
«Έκλεισε οριστικά το πολιτικό σκέλος των εκλογών»08.11.2010
«Για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση το πολιτικό σκέλος των εκλογών αυτών έκλεισε οριστικά χθες το βράδυ. Για μας, την εβδομάδα αυτή, υπάρχουν πλέον μόνον οι αρχές και οι αξίες του "Καλλικράτη"» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Η αποχή πρώτο κόμμα στις εκλογές08.11.2010
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η αποχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς παραμένει σχεδόν στο 40% στο 98,46% της ενσωμάτωσης. Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Γιάννης Μαχαιρίδης επικράτησε με πσοοστό πάνω από 50%. Θρίλερ στην Κρήτη.
Προσέγγιση και όχι πόλωση 08.11.2010
Με την αποχή στις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, να υπερβαίνει το 40% ουδείς νομιμοποιείται να πανηγυρίζει. Η αποχή, πρέπει να ερμηνευτεί σωστά και όχι να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Η κάλπη έβγαλε αποχή 08.11.2010
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πάντα μια δοκιμασία για την κάθε κυβέρνηση, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας.
Οι αντιδράσεις των Βρετανών για τις εκλογές 08.11.2010
Το BBC σχολιάζει ότι αυτές οι εκλογές που αντιμετωπίζονταν σαν δημοψήφισμα άφησαν αρκετά ικανοποιημένο τον πρωθυπουργό ώστε να αποκλείσει τις πρόωρες εκλογές. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως οι πολίτες της Ελλάδας επιβεβαίωσαν ότι θέλουν τις μεραρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του.
(Φωτό αρχείου)
«Καλή αφετηρία για την δεύτερη Κυριακή, το αποτέλεσμα»08.11.2010
Το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής είναι μια καλή αφετηρία για το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος καμίνης.
«Πρώτο κόμμα» η αποχή07.11.2010
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η αποχή αναδεικνύεται στο "πρώτο κόμμα" των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αγγίζει το 40% στο 93,50% της ενσωμάτωσης. "Θρίλερ διαρκείας" στην Ανατολική Μακεδονία.
Αποχή, οργή, ανατροπή07.11.2010
Ισχυρό μήνυμα αποχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου έστειλαν οι ψηφοφόροι, με το ποσοστό να "αγγίζει" το 40%.
«Σπάμε το δικομματισμό» δήλωσε ο Α. Τσίπρας 08.11.2010
«Σε 15 δήμους σπάμε το δικομματισμό και περνάμε στον β’ γύρο, ενώ διατηρούμε τις δυνάμεις μας από τις εθνικές εκλογές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.
Α. Σαμαράς: «Ολική επαναφορά της ΝΔ» 07.11.2010
«Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο, πήραν το μήνυμα. Το εκβιαστικό δίλημμα δεν κατάφερε να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη λευκή επιταγή που επιζητούσε».
Ο Αλ. Αλαβάνος ανέλαβε την ευθύνη 08.11.2010
Ο Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Ελεύθερη Αττική», με δήλωσή του ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη «για ένα αποτέλεσμα που δεν είναι καλό».
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ