ΦΑΚΕΛΟΙ

Διλήμματα και σκληρές πολιτικές αλήθειες

06.09.2010 | 11:55 πμΤελευταία Ενημέρωση 12:08 μμ 06.09.2010

Ο δρόμος προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι θα είναι ανηφορικός, τόσο για τους υποψήφιους όσο και το πολιτικό σύστημα.

Όχι μόνο γιατί οι εκλογές αυτές πραγματοποιούνται σε μία οδυνηρή πολιτικά και οικονομικά συγκυρία για τη χώρα μας και άρα η ψήφος στην κάλπη αποτελεί αναπόφευκτα δημοψήφισμα απέναντι στο Μνημόνιο (τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τις αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής οι ψηφοφόροι, αν «διαβάσει» κανείς τα αποτελέσματα των έως τώρα δημοσκοπήσεων).

Κυρίως, όμως, επειδή η εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου έφερε στην επιφάνεια σκληρές πολιτικές αλήθειες για όλα τα κόμματα: Διλήμματα, διαχωριστικές γραμμές, αρνήσεις, απειλές, διαγραφές...

Στο κυβερνών κόμμα κάποιοι τολμούν να μιλήσουν ακόμα και για κατάρρευση της πρωθυπουργικής εικόνας του Γ. Παπανδρέου μετά την άρνηση υφυπουργών και υπουργών του να δεχθούν το χρίσμα, παρότι είδαν κατάματα την πόρτα εξόδου από την κυβέρνηση.

Στη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να στείλει μήνυμα γαλάζιας συσπείρωσης, παρά το γκρίζο σύννεφο που προκάλεσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και το μαύρο σύννεφο που προκάλεσε ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος και απομακρύνθηκε ως το «μαύρο» πρόβατο.

Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν και οι τρικλοποδιές του ΛΑΟΣ, καθώς φαίνεται να επηρεάζει – δημοσκοπικά τουλάχιστον – τον αριθμό που θα μπορούσε να κερδίσει η ΝΔ.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, στο μόνο που συμφωνούν μέχρι στιγμής είναι ότι... διαφωνούν, αφού οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αλαβάνου επιμένουν την υποστήριξη της υποψηφιότητας στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ επανέφερε την πρόταση για την υποψηφιότητα του εργατολόγου Α. Μητρόπουλου, ενώ ο Μανώλης Γλέζος που πήρε μέρος στην συνεδρίαση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

«Ο δήμος του Πειραιά δεν είναι τρόπαιο»12.11.2010
Τις εκτιμήσεις τους ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έκαναν στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή οι υποψήφιοι δήμαρχοι Πειραιά, Γιάννης Μίχας και Βασίλης Μιχαλολιάκος. 
Το ντέρμπι των δήμων για τον β΄γύρο 11.11.2010
Tη δεύτερη Κυριακή των εκλογών η αγωνία θα χτυπήσει κόκκινο, καθώς σε πολλούς δήμους η διαφορά μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών έχει μειωθεί σε ελάχιστους ψήφους.
Αλ. Αλαβάνος: «Καταψήφιση των κ.κ. Σγουρού και Κικίλια στον β’ γύρο»11.11.2010
«Για την Ελεύθερη Αττική δεν υπάρχουν διλήμματα στον β’ γύρο των Περιφερειακών Εκλογών. Τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια και στην πολιτική στήριξης του Μνημονίου, που εκφράζει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, και στην λεκτική καταδίκη του χωρίς καμιά ρήξη με τις πολιτικές Ε.Ε. και ΔΝΤ, που εκφράζει ο υποψήφιος της ΝΔ».
Αν. Σαμαράς: «Από τη μπλόφα στην παραπλάνηση»11.11.2010
Από την Χίο, όπου περιόδευσε, για να ενισχύσει την υποψηφιότητα για την περιφέρεια Β. Αιγαίου του, Π. Βογιατζή, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «μετά τον εκβιασμό και την μπλόφα της πρώτης Κυριακής ο κ. Παπανδρέου άλλαξε και πάλι γραμμή και θυμήθηκε τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα των εκλογών».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης
«Ακροδεξιά επιχειρήματα κατά Καμίνη – Μπουτάρη» 11.11.2010
«Τις τελευταίες ώρες στις δυο μεγάλες πόλεις, όλο και περισσότερο, επιστρατεύεται ένα σύνολο ακροδεξιών επιχειρημάτων για να αντιμετωπιστεί η επικράτηση των Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη» τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά.
«Ο Καλλικράτης δεν θα ξεκινήσει» 11.11.2010
«Αν δεν δοθούν καινούριοι πόροι για τον ‘Καλλικράτη’ δεν θα εφαρμοστεί» δήλωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης. Τι είπε για το κόστος του Αθήνα 9,84. Δηλώσεις του ανθυποψηφίου του στην Αθήνα Γιώργου Καμίνη.
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ψωμιάδης: «Η ΝΔ δεν με στήριξε όσο θα περίμενα»11.11.2010
«Η ΝΔ δεν με στήριξε όσο θα περίμενα» δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στο ΣΚΑΪ. Τι δήλωσαν οι Μάρκος Μπόλαρης και Κώστας Γκιουλέκας.
Κλυδωνίσαμε το μπλοκ του συντηρητικού κατεστημένου 11.11.2010
Με τον κομματικό συνδυασμό του κ. Γκιουλέκα να έχει καταγράψει ιστορικά χαμηλά, πιστεύω ότι έχουμε κλυδωνίσει συθέμελα το μπλοκ του συντηρητικού κατεστημένου. 
Πρωτοβουλίες για αντιμνημονιακό μπλοκ από ΣΥΡΙΖΑ11.11.2010
«Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού είναι στην αρχή της, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανήγγειλε πρωτοβουλία δημιουργία αντιμνημονιακού μπλοκ.
Το χαρτί του ανασχηματισμού βγάζει ο πρωθυπουργός10.11.2010
Με ανασχηματισμό φαίνεται να απαντά ο πρωθυπουργός στην αποχή κορυφαίων υπουργών και στελεχών από την προεκλογική περίοδο, αλλά και στη δημόσια κριτική τους για τις χαμένες ψήφους.
Ο Π. Μαντούβαλος ενισχύει τις "γαλάζιες" υποψηφιότητες
Μαντούβαλος στηρίζει Κικίλια - Μιχαλολιάκο10.11.2010
Υπέρ της στήριξης των υποψηφιοτήτων Μιχαλολιάκου - Κικίλια τάχθηκε ο Πέτρος Μαντούβαλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιδοκίμασε την απόφαση Μαντούβαλου.
Στήριξη ΛΑ.Ο.Σ. σε Σγουρό, Κακλαμάνη, Γκιουλέκα και Μιχαλολιάκο10.11.2010
«Δεν θα αποφύγουμε το λόγο της ευθύνης, δεν θα ακολουθήσουμε εκείνους που πιστεύουν ότι το Σύνταγμα είναι «λαστέξ» και ο νόμος να καταπατάται» είπε ο κ. Καρατζαφέρης και αναφέρθηκε αναλυτικά στους τρεις μεγάλους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.
Στο 2ο γύρο απαιτείται πλατιά συμμαχία δυνάμεων10.11.2010
«Στη Περιφέρεια Αττικής το ισχνό 24% που έλαβε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δε νομιμοποιεί σε καμία περίπτωση την όποια έπαρση όταν απέναντί του το 76% εναντιώνεται στη πολιτική του Μνημονίου».
Ο κ. Σαμαράς ζητεί ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής
«Ηχηρότερη» αποδοκιμασία ζητεί ο Σαμαράς 10.11.2010
Στους νέους ψηφοφόρους και στα ευρέα λαϊκά στρώματα απευθύνεται κατά προτεραιότητα στον δεύτερο γύρο ο Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας πιο ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου.
Η αποχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ 10.11.2010
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την οικονομική πολιτική, αλλά για τον εν γένει παραγκωνισμό τους, είτε με αποχή από τον προεκλογικό αγώνα, είτε στηρίζοντας υπογείως ορισμένους αντάρτες.
Οι «πρώτοι» σε σταυρούς υποψήφιοι 10.11.2010
Ποιοι προηγούνται σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περί σταυροδοσίας (τα επίσημα στοιχεία του Πρωτοδικείου θα δοθούν πιθανότατα την Τετάρτη).
«Το μήνυμα είναι ότι η Θεσσαλονίκη θέλει κάτι νέο»10.11.2010
Το προβάδισμα από τον πρώτο γύρο των εκλογών είναι σαφέστατο και είναι ένα ποσοστό ασφαλείας που με σκληρή δουλειά θα μας αναδείξει νικητές στον δεύτερο γύρο, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας.
«Αν κερδίσω θα μείνω μόνο μια τετραετία στην Περιφέρεια»10.11.2010
"Αν κερδίσω την δεύτερη Κυριακή θα παραμείνω μόνο για μια τετραετία" δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός. Είπε επίσης πως εάν δεν γίνει μέσα σε δύο χρόνια κάποια πράγματα που έχει δεσμευτεί, θα παραιτηθεί.
Κορυφαία στελέχη ασκούν στην κυβέρνηση κριτική για την απώλεια δυνάμεων και για το μεγάλο ποσοστό αποχής
ΠΑΣΟΚ: Διαφωνίες και γκρίνιες 09.11.2010
Την ώρα που το Μαξίμου σχεδιάζει το δεύτερο γύρο εκλογών, κορυφαία στελέχη ασκούν κριτική για την απώλεια δυνάμεων και για το μεγάλο ποσοστό αποχής. Ο Χάρης Καστανίδης καλεί την κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα των εκλογών και να σκεφτεί τι να κάνει. Η Λούκα Κατσέλη χαρακτηρίζει λάθος τον τρόπο που έγινε η περαίωση.
Ντ. Μπακογιάννη: «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει»09.11.2010
Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν χάσει και αυτό είναι το συμπέρασμα των εκλογών, δήλωσε στο ΣΚΑΪ 1003, η Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως είπε η κοινωνία έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται τα κόμματα.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ