ΦΑΚΕΛΟΙ

To μνημόνιο συνεργασίας

08.06.2010 | 04:48 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:51 μμ 16.07.2010

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα προσεχή έτη θα καθορίσει η τήρηση –ή μη- τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Μαΐου 2010. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά δάνειο συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτεύουν την πιστή τήρησή του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα του μνημονίου:

Το Σχέδιο 

Η εισηγητική έκθεση

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2

Παράρτημα 3

Παράρτημα 4
 
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Oι νέες ρυθμίσεις

Οι τροποποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

 
Οι βασικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου:

Όλες οι ρυθμίσεις


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 Εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαικής ¨Ενωσης μπαίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
Είκοσι δύο ελεγκτές και πάλι στην Αθήνα14.06.2010
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φθάνουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, θα τεθούν τα έσοδα και οι κρατικές δαπάνες. Θα επισκεφθούν επίσης όλα τα κρίσιμα Υπουργεία για να ελέγξουν την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων.
Στην Ελλάδα κλιμάκιο ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ 13.06.2010
Ελέγχους στα κρίσιμα υπουργεία για τυχόν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό θα διενεργήσει τη Δευτέρα, κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της ΕΕ στην Αθήνα 13.06.2010
Κλιμάκιο ελεγκτών στέλνει τη Δευτέρα στην Αθήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων, ενώ η λιτότητα και η δυσκολία υλοποίησης του μνημονίου πυροδοτούν σενάρια πρόωρων εκλογών.
(φωτό αρχείου)
Στην Αθήνα κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων 12.06.2010
Στην Αθήνα έρχεται τη Δευτέρα πολυπληθές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων από το Διεθνές Νομισματικό ταμείο, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει από την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση για την ανάγκη λήψης μέτρων, αναφέρει η ΚτΚ. Ο υπουργός Οικονομικών πάντως διαβεβαίωσε ότι η δεύτερη και η τρίτη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένες.
"Έχουν εξασφαλιστεί οι δύο επόμενες δόσεις του δανείου"11.06.2010
Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες αντοχές και πιθανόν να βγούμε νωρίτερα από την κρίση, δήλωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί οι δύο επόμενες δόσεις του δανεισμού. Ανέφερε ότι το ΠΣΑ προχωρά και το έλλειμμα μειώνεται κατά 39%.
Ο πρόεδρος της ΕΕ με τον ομόλογό του της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί
Ενδέχεται να αυξηθεί η «ένεση» των 750 δισ. ευρώ 10.06.2010
Το πακέτο στήριξης για τις χώρες της ευρωζώνης θα αυξηθεί αν είναι απαραίτητο, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Δηλώσεις για την Ελλάδα. Αμετάβλητο στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ.
Αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα09.06.2010
Αρνητικές προβλέψεις για την Ελλάδα από διεθνείς επενδυτές και αναλυτές, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο "Bloomberg". Το 73% των αναλυτών και επενδυτών προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.

Περαιτέρω συρρίκνωση για την ελληνική οικονομία09.06.2010
Με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,5% - αντί εκτίμησης 2,3% -  συρρικνώθηκε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Παπακωνσταντίνου: Εξασφαλισμένη η δόση του Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος της ΕΕ (δεξιά) με τον ομόλογό τού του Eurogroup
Μηχανισμός "αμέσου δράσεως" για τα ελλείμματα 08.06.2010
Σε σκληρά δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους αποφάσισαν να προχωρήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης. Δημιουργείται μηχανισμός κυρώσεων και έγκαιρης επέμβασης. Ικανοποιημένη η τρίμερης επιτροπή από την εφαρμογή των μέτρων του ΠΣΑ.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δεν υπάρχει πια φόβος για την Ελλάδα
«Η Ελλάδα είναι ασφαλής» 08.06.2010
"Η Ελλάδα είναι ασφαλής" δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του διαθεσμικού οργάνου του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για τρομολαγνία πολλών ΜΜΕ.
Υπογράμμισε ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ φαίνεται να είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση
«Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο» 08.06.2010
O προϋπολογισμός της Ελλάδας βρίσκεται στο σωστό δρόμο, διεμήνυσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών. Είπε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, είχαμε μείωση του ελλείμματος που ξεπερνούσε το 40%. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, διέψευσε τις φήμες περί χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή.
O επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
"Θωρακισμένη" και σε ενδεχόμενο απόκλισης η Ελλάδα07.06.2010
«Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα από την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι αν υπάρξουν αποκλίσεις» δηλώνει ο Όλι Ρεν. Υιοθετήθηκε από τους υπουργούς του Eurogroup ο μηχανισμός διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης.
(φωτό αρχείου)
"Ορθή ερμηνεία του μνημονίου" 06.06.2010
Ορθή και ακριβή ερμηνεία του μνημονίου χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τη διευκρινιστική δήλωση του εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη.
«Όλα περιέχονται στο μνημόνιο συνεργασίας» 25.05.2010
Διαψεύδει ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015 αντί του 2018.  Στις αναλογιστικές μελέτες που θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή, παραπέμπει ο υπουργός Εργασίας.
Γ. Πεταλωτής: "Στο ασφαλιστικό ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί"25.05.2010
Η επιστολή της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015, αντί του 2018, είναι εκτός των συμφωνηθέντων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε πως ισχύει ό,τι έχει συμφωνηθεί.
Κ. Μητσοτάκης: Ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα07.05.2010
"Τίποτα δεν έχω να σας πω", απάντησε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε ερώτηση για τη διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι "είναι ευτύχημα που ψηφίστηκαν τα μέτρα και η Ελλάδα έχει βάσιμη ελπίδα να αποφύγει την πτώχευση".
"Σε δύο εβδομάδες δε θα έχουμε χρήματα"06.05.2010
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, ή αλλιώς να αναλάβουν την ευθύνη για τη χρεοκοπία της χώρας. Ονομαστική ψηφοφορία στις 2 και μισή μετά το μεσημέρι. Θρίλερ στη ΝΔ με τη στάση της Ντόρας Μπακογιάννη.
«Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο» δηλώνει ο Α. Σαμαράς04.05.2010
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε αργά την Τρίτη το βράδυ ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη Συμφωνία χρηματοδότησης από το μηχανισμό στήριξης της Ευρώπης και του ΔΝΤ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ