ΦΑΚΕΛΟΙ

To μνημόνιο συνεργασίας

08.06.2010 | 04:48 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:51 μμ 16.07.2010

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα προσεχή έτη θα καθορίσει η τήρηση –ή μη- τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Μαΐου 2010. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά δάνειο συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτεύουν την πιστή τήρησή του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα του μνημονίου:

Το Σχέδιο 

Η εισηγητική έκθεση

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2

Παράρτημα 3

Παράρτημα 4
 
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Oι νέες ρυθμίσεις

Οι τροποποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

 
Οι βασικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου:

Όλες οι ρυθμίσεις


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Στο ΣτΕ κατά του Μνημονίου28.06.2010
Κατά των επιμέρους διατάξεων του Μνημονίου στρέφονται δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, όπως αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη στα γραφεία του ΔΣΑ μεταξύ των προέδρου αυτού και των εκπροσώπων της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) και της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ)
(φωτό αρχείου)
Μετέωρες οι επικουρικές28.06.2010
Προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα εισαχθεί την Τρίτη 29 Ιουνίου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο – μεταξύ άλλων – προβλέπει την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων στη βάση αναλογιστικών μελετών που θα γίνουν το 2011.
Η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Πρώτη Γραμμή"
"Στόχος η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού"28.06.2010
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό στόχο έχουν τη βιωσιμότητα του συστήματος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» η γενική γραμματέας κοινωνικής ασφάλισης, Αθηνά Δρέττα. Έκανε λόγο για την πλέον σημαντική μεταρρύθμιση μετά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κρίσιμη ψηφοφορία για το ασφαλιστικό
Κρας τεστ για την κυβέρνηση το ασφαλιστικό27.06.2010
Το μεγαλύτερο στοίχημα, αλλά και η μεγαλύτερη μάχη αποτελεί για την κυβέρνηση η ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, καθώς οι ρυθμίσεις του έχουν προκαλέσει πολυεπίπεδες αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, αλλά και σχεδόν στο σύνολο του λοιπού πολιτικού φάσματος.
Η δύσκολη μάχη ψήφισης του ασφαλιστικού26.06.2010
Στις 29 Ιουνίου προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο του ασφαλιστικού αλλά και κατ΄ άρθρο ζητά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το Μαξίμου εκπέμπει μήνυμα αυστηρής εσωκομματικής πειθαρχίας, απειλώντας με εκλογές.
Οι τελικές ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό 25.06.2010
Στο 65ο έτος αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τις μητέρες ανηλίκων του ιδιωτικού τομέα από το 2013, σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Καταργούνται η 13η και 14η σύνταξη και θα αντικατασταθούν, από ετήσιο επίδομα ύψους 800 ευρώ.
Με δόσεις στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο 25.06.2010
Χωρίς τις ρυθμίσεις που αφορούν τα εργασιακά κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ δεν κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Δημοσίου, αφού πρώτα θα πρέπει να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.
Παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση "δεν σηκώνει τα χέρια" όσον αφορά το ασφαλιστικό
Συνταγματική εμπλοκή στο ασφαλιστικό;25.06.2010
Συζητείται την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Έντονες επιφυλάξεις για την συνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του ασφαλιστικού εκφράζουν τα μέλη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Χαμένοι στη... μετάφραση 24.06.2010
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλουν ότι η αγγλική έκδοση του μνημονίου περιέχει επιπλέον μέτρα σε σχέση με την ελληνική που ψηφίστηκε στη Βουλή και καλούν τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να δώσουν εξηγήσεις.
Στο Υπουργικό οι αλλαγές σε εργασιακά - ασφαλιστικό 24.06.2010
Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει την Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, το Υπουργικό Συμβούλιο με θέματα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ θα συζητηθούν και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά.
"Ψαλίδι" στον ιδιωτικό τομέα ζητεί η τρόικα 23.06.2010
Την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης στον ιδιωτικό τομέα ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η τριμερής επιτροπή. Πρόβλημα στις συζητήσεις τριμερούς - Αθήνας έχει προκύψει και σε άλλα θέματα. Οι τροποποιήσεις στα εργασιακά.
Εξίσωση – εξπρές 21.06.2010
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο αυξάνεται για άνδρες και γυναίκες στα 65 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από τον Ιανουάριο 1998 και μετά ή έχουν διορισθεί από τον Ιανουάριο του 1983 και μετά. Αναλυτικά οι διατάξεις.
Στο ΣτΕ το Προεδρικό για τα εργασιακά 21.06.2010
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αποστέλλεται τη Δευτέρα από το υπουργείο Εργασίας το Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, στο Προεδρικό Διάταγμα θα υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Προς σύσταση Οργάνου εποπτείας του μνημονίου 20.06.2010
Τη σύσταση ενός νέου Οργάνου στην Αθήνα που θα παρακολουθεί συνεχώς και θα συντονίζει την εφαρμογή των μέτρων προτείνει η τρόικα σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής".

Ανεβάζουν τη θερμοκρασία Εργασιακά - Ασφαλιστικό19.06.2010
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις. Σύμφωνα με την "Καθημερινή" ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δεν απέκλεισε κάποιες τροποποιήσεις. Προβληματισμός στο Μαξίμου για την έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή.
Διαφωνεί με τα μέτρα η ΕΕΔΑ18.06.2010
Σοβαρό νομικό πλήγμα στα σκληρά αντιασφαλιστικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο επιφέρει η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΔΑ).
Παπανδρέου: Τα πρώτα θετικά σημάδια 17.06.2010
«Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη να σώσει την οικονομία και αυτό κάνει», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας.
Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος
Εκ βάθρων αλλαγές στα εργασιακά16.06.2010
Σε αλλαγές στα όρια απολύσεων, στο χρόνο προειδοποίησης, τον τρόπο καταβολής της αποζημίωσης αλλα και το ύψος της αμοιβής των νέων έως 25 ετών, προχωρά το υπουργείο Εργασίας με Προεδρικό Διάταγμα. Έντονη η αντίδραση της ΓΣΕΕ.
Στις 23 Ιουνίου το ν/σ για το ασφαλιστικό16.06.2010
Στις 23 Ιουνίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.
Διαφωνίες ΥΠΟΙΑΝ - ΥΠΟΙΚ για τον πληθωρισμό14.06.2010
Σε διαφορετική εκτίμηση για τους λόγους εκτίναξης του πληθωρισμού τον Μάιο, στο 5,4%, διατύπωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας στην τρίμερη επιτροπή που βρίσκεται στην Αθήνα. Το κλιμάκιο ζήτησε την εξομοίωση των παροχών στα ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ