ΦΑΚΕΛΟΙ

To μνημόνιο συνεργασίας

08.06.2010 | 04:48 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:51 μμ 16.07.2010

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα προσεχή έτη θα καθορίσει η τήρηση –ή μη- τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Μαΐου 2010. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά δάνειο συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτεύουν την πιστή τήρησή του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα του μνημονίου:

Το Σχέδιο 

Η εισηγητική έκθεση

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2

Παράρτημα 3

Παράρτημα 4
 
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Oι νέες ρυθμίσεις

Οι τροποποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

 
Οι βασικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου:

Όλες οι ρυθμίσεις


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τα ελλείμματα ΟΣΕ και ΕΣΥ σε πρώτο πλάνο 24.07.2010
Στα ελλείμματα του ΟΣΕ και των νοσοκομείων θα εστιάσουν σε πρώτη φάση την προσοχή τους τα στελέχη της τρόικας, που έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Τεστ «συνταγματικής αντοχής» για το μνημόνιο 24.07.2010
Έως την Τρίτη αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικράτειας η πρώτη προσφυγή κατά των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και κατά του μνημονίου.
Οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών στη Βουλή
Πλαφόν στις κλαδικές συμβάσεις23.07.2010
Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει την κατάργηση όσων κλαδικών συμβάσεων δόθηκαν μετά την ψήφιση του Μνημονίου μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας και είναι πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Νέοι έλεγχοι από την τρόικα18.07.2010
Στις 26 Ιουλίου ξεκινούν τους ελέγχους τους οι εκπρόσωποι της τρόικας, προκειμένου να εξετάσουν την μέχρι στιγμής εφαρμογή του μνημονίου και παράλληλα να δώσουν κατευθύνσεις για το δεύτερο εξάμηνο.
Το μνημόνιο ψηφίστηκε στις αρχές Μαΐου
To μνημόνιο συνεργασίας08.06.2010
Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι κ. Σαχινίδης και Βενιζέλος κατά τη συζήτηση του σ/ν
Αλλαγές επί αλλαγών στο ασφαλιστικό 15.07.2010
Νέες προσθήκες στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Το ν/σ ψηφίστηκε επί της αρχής του.
Νέες αλλαγές και προσθήκες14.07.2010
Ψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για το Δημόσιο. Αλλαγές πρόσθεσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, ενώ ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε ανοικτός σε διορθώσεις για τα Σώματα Ασφαλείας. Νέες κινητοποιήσεις εργαζομένων την Πέμπτη.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (φωτό αρχείου)
Συζήτηση στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων 14.07.2010
Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει την Τετάρτη η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη. Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν τα συνδικάτα.
Αντιδράσεις παρά τις τροποποιήσεις στο ασφαλιστικό13.07.2010
Με τροποποιήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής το ν/σ για το Ασφαλιστικό του Δημοσίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, οπότε η ΑΔΕΔΥ έχει ανακοινώσει πανελλαδική στάση εργασίας.
Μείωση του ελλείμματος κατά 46% 12.07.2010
Μείωση κατά 46% του ελλείμματος το α' εξάμηνο του έτους δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τα έσοδα συνεχίζουν να υπολείπονται του στόχου.
"Ανατρέπουμε ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών" είπε ο κ. Λοβέρδος
Ψηφίστηκε επί της αρχής το Ασφαλιστικό07.07.2010
Χωρίς εκπλήξεις ψηφίστηκε επί της αρχής - με 159 ψήφους υπέρ - το Ασφαλιστικό ν/σ. Το ερώτημα εάν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση η ψήφισή του, είναι σε λάθος βάση τόνισε ο πρωθυπουργός. Ενστάσεις διατύπωσε ο Α. Κακλαμάνης.
Πλησιάζει η ώρα της ψηφοφορίας του ασφαλιστικού 07.07.2010
Θα υπερψηφίσω το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καθώς εάν μέσα στην κρίση που υπάρχει δημιουργήσουμε άλλη μία, θα προέκυπτε μια κυβέρνηση μαϊμού, δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που θα ψηφίσει η ΝΔ δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Η ώρα του ασφαλιστικού07.07.2010
Υψηλοί τόνοι αναμένονται την Τετάρτη στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφή τους.
Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο06.07.2010
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται την Τρίτη, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον ιδιωτικό τομέα και τις εργασιακές σχέσεις και την Πέμπτη τίθεται σε ψηφοφορία. Ενστάσεις για επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου διατυπώνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Γενικό όριο στο δημόσιο το 65ο έτος ηλικίας 03.07.2010
Σύνταξη στα 65 για άνδρες και γυναίκες προβλέπει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στο δημόσιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Αύξηση της πραγματικής υπηρεσίας των ενστόλων από ενάμιση σε έξι χρόνια προβλέπει τροπολογία στο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων.
«Οδυνηρές αλλαγές ή στάση πληρωμών» 02.07.2010
Την πεποίθησή του ότι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS.
Νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό 01.07.2010
Σε νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προχώρησε το υπουργείο Εργασίας. Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εργασίας και της ΝΔ, στην επί των άρθρων συζήτηση του ν/σ.
«Αναγκαιότητα το μνημόνιο» 01.07.2010
«Οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε ήταν απαραίτητες, για να αντιμετωπίσουμε το οριακό σημείο στο οποίο είχε φτάσει η χώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Διαβεβαίωσε ότι ισχύει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή
Κατ΄ άρθρο συζήτηση για το ασφαλιστικό 01.07.2010
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου και των εισηγητών των κόμματών κατά τη συζήτηση των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το Ασφαλιστικό 30.06.2010
Με ψήφους του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτίωσης των όρων εφαρμογής του Μνημονίου άφησε ο υπουργός Εργασίας. Επικρίσεις από την αντιπολίτευση..
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ