ΦΑΚΕΛΟΙ

To μνημόνιο συνεργασίας

08.06.2010 | 04:48 μμΤελευταία Ενημέρωση 05:51 μμ 16.07.2010

Την πορεία της ελληνικής οικονομίας για τα προσεχή έτη θα καθορίσει η τήρηση –ή μη- τoυ μνημονίου συνεργασίας της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το νομοσχέδιο για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Εθνική Αντιπροσωπεία στις αρχές Μαΐου 2010. Με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο η Ελλάδα θα λάβει τμηματικά δάνειο συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ τεχνοκράτες της τριμερούς εποπτεύουν την πιστή τήρησή του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα τα έγγραφα του μνημονίου:

Το Σχέδιο 

Η εισηγητική έκθεση

Παράρτημα 1

Παράρτημα 2

Παράρτημα 3

Παράρτημα 4
 
Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:

Oι νέες ρυθμίσεις

Οι τροποποιήσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:

 
Οι βασικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του δημοσίου:

Όλες οι ρυθμίσεις


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Η δεύτερη δόση θα αποδεσμευτεί το διάστημα 13 - 15 Σεπτεμβρίου
"Εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση"05.08.2010
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του δανείου από το μηχανισμό στήριξης και τόνισε ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα. Ανακοίνωσε επιπρόσθετες εγγυήσεις 25 δισ. στις τράπεζες.
Προχωράμε και βλέπουμε05.08.2010
Το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της 2ης δόσης έδωσε η τρόικα. Οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένουν σημαντικές δυσκολίες, ενώ σε επανειλημμένες ερωτήσεις για τις ΔΕΚΟ, τόνισαν ότι καταθέτουν εμπειρίες και δε δίνουν οδηγίες.
Εύσημα και «κίτρινες κάρτες» 05.08.2010
Στις δαπάνες των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και των νοσοκομείων καθώς και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συνόλου των μεταρρυθμίσεων επικεντρώθηκε η τρόικα σε συνέντευξη Τύπου.
Ο δανός Πόουλ Τόμσεν επικεφαλής των εκπροσώπων της τρόικας
Στη δημοσιότητα τα συμπεράσματα της τρόικας05.08.2010
Tα ελλείμματα σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία και η υστέρηση στα δημόσια έσοδα προβληματίζουν την τρόικα.
Πιέσεις για νέα μέτρα03.08.2010
Νέα συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόικας έχει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών. Οι ελεγκτές θα συντάξουν το τελικό πόρισμά τους, με βάση το οποίο θα εγκριθεί η 2η δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία, πάντως, από το ΥΠΟΙΚ θεωρείται δεδομένη.
Πρόοδος αλλά και συστάσεις 03.08.2010
Τελευταία συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών λίγο πριν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θεωρείται δεδομένη. Ποιες συστάσεις κάνει η τρόικα στην έκθεση προόδου, σε ποιούς τομείς έχει σημειωθεί πρόοδος και πού εκφράζεται ανησυχία.
Τα επόμενα βήματα02.08.2010
Η τρόικα πιέζει για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων μέσα στο φθινόπωρο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να δρομολογεί "νομοσχέδιο σκούπα" για το άνοιγμα ή το νέο τρόπο οργάνωσης μίας σειράς επαγγελμάτων. Δεδομένη η δεύτερη δόση το Σεπτέμβριο. "Αγκάθι" τα έσοδα, κυρίως από την είσπραξη του ΦΠΑ.
Νέοι φόροι από το 201102.08.2010
Πρόσθετους φόρους 4,5 δισ. ευρώ προβλέπει το μνημόνιο για το 2011. Οι εκπρόσωποι της τρόικας παραδίδουν τη Δευτέρα στο ΥΠΟΙΚ την έκθεση με τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά τους.
Με λεπτομερείς εντολές το αναθεωρημένο Μνημόνιο31.07.2010
Νέες λεπτομερείς εντολές για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών περιέχει το αναθεωρημένο Μνημόνιο που θα συνυπογράψουν η Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.
Πώληση μονάδων και αύξηση της τιμής του ρεύματος 31.07.2010
Ραγδαίες οι εξελίξεις στη ΔΕΗ, καθώς η τρόικα δεν απαιτεί μόνο την πώληση μονάδων της επιχείρησης, αλλά αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, οι ελεγκτές έθεσαν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για λήψη αποφάσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.
Και επισήμως θέμα πώλησης του 40% της ΔΕΗ 30.07.2010
Ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες έθεσε και επίσημα η τρόικα, στη συνάντηση με το ΓΓ ΥΠΕΚΑ. Αντίθετη με την πρόταση δήλωσε η κυβέρνηση.
Τρόικα: Θετική αποτίμηση αλλά με αστερίσκους 30.07.2010
Με τον υπουργό Οικονομικών συναντάται την Παρασκευή το κλιμάκιο των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ καθώς ολοκληρώνεται η εξέταση της ελληνικής οικονομίας.
Ολοκληρώνονται οι επαφές της τρόικας29.07.2010
Επαφές την Πέμπτη με Λοβέρδο – Προβόπουλο για ασφαλιστικό και αποτελέσματα των stress test. Στις 13 Σεπτεμβρίου κατά πάσα πιθανότητα η εκταμίευση της δεύτερης δόσης.
Στελέχη της τρόικας αποχωρούν από το υπουργείο Οικονομικών
Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για τις δαπάνες στην Υγεία28.07.2010
Συμβάσεις με τους προμηθευτές των νοσοκομείων που θα έχουν προκύψει από ηλεκτρονικούς διεθνείς διαγωνισμούς θα πρέπει να έχει υπογράψει το Υπουργείο Υγείας μέχρι την 01/01/2011.
Επιτάχυνση της απελευθέρωσης ζητά η τρόικα 28.07.2010
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεχνοκράτες ζητούν την επιτάχυνση της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων, με την κατάρτιση νομοσχεδίου το οποίο θα αποτελεί «οδηγό» για όλα τα συναρμόδια υπουργεία.
Τρόικα: Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς28.07.2010
Αλλεπάλληλες συναντήσεις με υπουργούς της κυβέρνησης έχει την Τετάρτη το κλιμάκιο της τρόικας. Ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν παρουσιάζουν πρόβλημα και δεν τίθεται θέμα περικοπών επικουρικών συντάξεων.
Την Πέμπτη η προσφυγή κατά του μνημονίου 27.07.2010
Την Πέμπτη κατατίθεται στο ΣτΕ η προσφυγή ΔΣΑ, ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων κατά του Μνημονίου. Την ίδια μέρα θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου από το Δικηγορικό Σύλλογο.
Οι ελεγκτές της τρόικας συναντήθηκαν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών
"Αντέχουμε και στα χειρότερα" 26.07.2010
Αντέχουμε και στο χειρότερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, επεσήμανε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών μετά την πρώτη συνάντηση με το κλιμάκιο των ελεγκτών της Τρόικας. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% το τρέχον έτος.
Νέο "τεστ αντοχής" για την οικονομία 26.07.2010
Με τον υπουργό Οικονομικών συναντάται το μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νέο κύκλο ελέγχων στην ελληνική οικονομία αρχίζει τη Δευτέρα η τριμερής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Αθήνα.
Στο «μικροσκόπιο» της τρόικας  τα ελλείμματα ΟΣΕ - νοσοκομείων
Ύφεση πριν την ανάπτυξη24.07.2010
"Από τα μέσα του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Έως τότε η ύφεση θα χειροτερεύει" λέει στην ΚτΚ ο επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας. Έφθασαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι ΔΝΤ και ΕΕ.
 
 

ΑΛΛΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ